Gyula
8 °C
21 °C

Dúcolják az alsó szintet a Nefelejcs utcában

2011.04.08. 14:51
A tervek szerint hétfő este, legkésőbb kedd délelőtt visszatérhet a lakók zöme a Nefelejcs utcai házba, amelyet robbanás rázott meg. Három olyan lakás van, amelyet teljesen újjá kell építeni. Jelenleg az földszinten lévő lakások aládúcolását végzik, azután kezdik csak el ugyanezt az emeleten.

Szerda délután robbanás történt az erzsébetvárosi Nefelejcs utca régi, kétszintes bérházának második emeleti lakásában.

A társasház 29 lakását kiürítették. A házban 60-an éltek, közülük 10 lakás lakói, összesen 18 ember kért segítséget az önkormányzattól. Őket üres önkormányzati lakásokban, illetve egy panzióban helyezték el átmenetileg. Miután a romokat eltakarították, statikus szakértő vizsgálta meg a lakásokat. A 29 lakás közül egyébként 6 önkormányzati, a többi magántulajdonban van. Azok, akik nem kértek segítséget az önkormányzattól, rokonoknál, ismerősöknél és szállodában töltik a következő napokat.

Vető Marietta, a VII. kerületi önkormányzat szóvivője pénteken azt mondta, a helyszínen folyamatosan, és az egész hétvégén dolgoznak a szakemberek. A lakók a tervek szerint már hétfő este, de legkésőbb kedd délelőtt hazatérhetnek, kivéve abba a három lakásba, amelyek olyan súlyosan megsérültek a detonációban, hogy lakhatatlanná váltak. Ezeket vissza kell bontani és újjá kell építeni teljesen. Jelenleg az alsó szinten lévő lakások aládúcolását végzik, ha ezzel végeztek, a szakemberek ugyanezt megteszik az emeleten is.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy szomszédos hotelbe már összesen 18-an költöztek át, vagyis az előző naphoz képest plusz négy ember tölti ott az éjszakát. Ők azok, akik segítséget kértek az önkormányzattól. A számlát az önkormányzat fizeti, addig maradnak, amíg nem térhetnek haza.