Német katonasírokat találtak hídépítők

2011.04.08. 13:41

Második világháborúban elesett német katonák sírjaira bukkantak az egyik Ipoly-híd építése közben – közölte az állami sztrádaberuházó NIF Zrt. pénteken. A magyar-szlovák határon épülő egyik Ipoly-hídnál, Ráróspuszta térségében találták az emberi maradványokat.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban, a Ráróspusztánál épülő Ipoly híd szlovák oldalán találták a második világháborúban elhunyt német katonák földi maradványait.

A helyi lakosok emlékezete alapján valószínűsíthető volt, hogy a területen elhunyt katonák sírjaira bukkannak az építők. A földmunka megkezdésekor a munkagépekkel egy időben a szlovák régészeti hivatal munkatársai is megérkeztek a helyszínre.

A katonákat vélhetően felrobbantották, majd ezen a területen hantolták el őket, így a feltáráskor csak csontokra bukkantak a régészek. A kiemelés után, elszállították a maradványokat a szlovákiai német katonai temetőbe – közölte a NIF.

A sztrádaberuházó felidézi: a folyó két partja közötti forgalom zavartalan volt a II. világháborúig, a háború előtt átlagosan három kilométerenként volt híd az Ipolyon. Ezen a környéken súlyos harcok folytak és 1944-ben a visszavonuló németek a híd szlovák oldali nyílását felrobbantották.

A II. világháború után a trianoni határszakaszon a hidak nagy részét megszüntették, a határt a forgalom elől elszigetelték, jelenleg akár 40 kilométert is kénytelen utazni az, aki csupán a szomszédos faluba akar eljutni. A két ország között négy Ipoly-híd építését határozták el, ebből kettő már épül.