Megcsúszott a partfal Miskolcon

2011.04.15. 13:12

Újabb részen csúszott meg az Avas Miskolcon, a mozgó földdarab házakat is veszélyeztet, sőt ezúttal egy út is beszakadt. A helyreállítás körülbelül 25 millió forintba kerül majd - közölte a miskolci városháza szóvivője.

Dobos Tímea elmondta: a rézsűcsúszást állampolgárok jelentették csütörtökön este. Pfiegler Péter, a város egyik alpolgármestere a katasztrófavédelem, valamint a polgármesteri hivatal szakembereinek kíséretében azonnal a helyszínre sietett.

A domboldal megcsúszása miatt egy fa rádőlt az egyik házra, az 1700-2000 köbméternyi meginduló földtömeg pedig  több épületet is veszélyeztet. Szakértők szerint az eset vis maiorként kezelhető, így pályázaton próbálnak meg pénzt szerezni a helyreállításhoz, mely az előzetes becslések szerint 25 millió forintba kerül.

Jelenleg a balesetveszélyes fák kivágása és az úgynevezett szervízút kiépítése történik. Dobos Tímea azt is elmondta: a kivitelezést nagyban nehezíti, hogy a munkaterület alatt valószínűleg két pince is található, amelynek állagát és mélységét egyenlőre nem ismerik.

Az utóbbi fél év alatt közel tíz partfalcsúszás következett be Miskolcon az Avason.

A kéményéig betemette

Gyűrújbaráton egy tíz méter magas löszfal omlott le tizenöt méternyi szélességben csütörtök este; a mintegy száz köbméternyi föld egy házat a kéményéig betemetett, kettőt szintén megrongált. Az esetben senki sem sértült meg, mondta a Magyar Bányászati Hivatal Veszprémi Bányakapitányságának bányafelügyeleti főmérnöke.

Eper Gábor elmondta: az omlás helyszínén pénteken tartották meg a szemlét és megállapították, hogy a három házon kívül még kettő van veszélyben, így a löszfalnál lévő épületekben tilos tartózkodni.

A főmérnök szerint a löszfalon repedések láthatók, nem lehet tehát kizárni az újabb omlást. Ennek elkerülésére rézsűt vagy támfalat kellene építeni, vagy a löszfalat kellene leomlasztani kétméternyi magasságig.