Próbára bocsátották a szabálysértéseket elkenő rendőröket

2011.04.18. 13:15 Módosítva: 2011.04.18. 13:30
A BRFK két volt vezető beosztású főtisztjét hivatali visszaélés bűntette miatt próbára bocsátotta a Fővárosi Bíróság. A rendőrtisztek elsimították ismert személyiségek, politikusok közlekedési szabálysértési ügyeit. A döntés nem jogerős.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlottak, akik a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának osztályvezetői voltak, hivatali hatáskörükkel visszaélve a helyszínen intézkedő beosztottjaik által tett feljelentéseket több esetben felülbírálták, illetve egyszerűen mellőzték a szabálysértési eljárás kezdeményezését.

Az ügyészség szerint a szabálysértést elkövető sofőrök kirívóan durva, kiemelt, illetve többszörös szabálysértést követtek el, a vádlottak mégsem kezdeményezték felelősségre vonásukat az elkövetők közéleti ismertsége vagy elöljárói utasítás miatt. Az elsimított ügyekben szerepel adónyomozó, államtitkár, ismert színművész, sőt tábornoki rangú rendőr is.

A Fővárosi Bíróság először 2010. január 8-án kihirdetett elsőfokú ítéletével felmentette a vádlottakat, de ezt az ítéletet a fővárosi ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az eljárás megismétlésére utasította a Fővárosi Bíróságot. A Fővárosi Bíróság idén február 16-tól tárgyalta a megismételt ügyet.

Bevett gyakorlat?

A hétfőn született döntés szerint a Fővárosi Bíróság az elsőrendű vádlottat, egy rendőr alezredest tizenkilenc rendbeli, a másodrendű vádlottat, egy őrnagyot pedig négy rendbeli hivatali visszaélésben mondta ki bűnösnek, és ezért két, illetve egy évi időtartamra próbára bocsátotta őket, vagyis a bíróság erre az időtartamra eltekintett a büntetés kiszabásától.

A döntés szóbeli indoklásakor Kalina József bíró kiemelte, hogy a bíróság nem fogadta el védekezésül azt, hogy a vádlottak úgymond a bevett gyakorlatnak megfelelően jártak el, ugyanakkor mégis figyelembe vették enyhítő körülményként azt, hogy a kialakult jogsértő gyakorlat mellett különösen nehéz lett volna ellentmondani egy-egy elöljárói utasításnak.

A döntés nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak pedig felmentésért fellebbeznek.