Tánczos Gábor szabad ember

2011.04.20. 20:22

Hivatalosan szerdától szabad ember Tánczos Gábor, akit 2002-ben tizenhárom évre ítéltek egy 11 éves kislány meggyilkolásáért, adta hírül a Tv2 esti hírműsora.

Tánczost 2008 januárjában feltételesen szabadlábra helyezték. Azóta is Körmenden él, munkája nincs. A 3,5 millió forintos bűnügyi költséget nem akarja kifizetni, mert – mint mondja – nem ő volt a tettes.

A férfi tíz évet ült jó magaviseletért kedvezménnyel szabadult, három évet engedtek el neki. Ügyvédje akkor azt mondta, nem akar Körmenden maradni, külföldön akar boldogulni.

A négy év évig húzódó Tánczos-per a rendszerváltás utáni időszak egyik legvitatottabb gyilkossági ügye volt. Két könyv, számtalan cikk és tévéműsor dolgozta fel a „körmendi gyermekgyilkosság” néven is elhíresült tragédiát.

A perben négy ítélet született. Első fokon a Vas megyei bíróság tizennégy évre ítélte Tánczost. A Legfelsőbb Bíróság ezt az ítéletet másodfokon megsemmisítette, és új eljárásra kötelezte a Vas megyeieket. Ott újra bűnösnek találták, és tizenhárom évet szabtak ki rá. Az ügy megint a Legfelsőbb Bíróság elé került, ahol ezúttal helyben hagyták az elsőfokú ítéletet.