Veterán bicikliket ad bérbe a busómaszkfaragó

2011.04.20. 10:30 Módosítva: 2011.04.20. 10:33
Megnyílt Mohácson az ország első veteránkerékpár-kölcsönzője.

Új vállalkozásba kezdett a híres busómaszkfaragó, Englert Antal, akinek eddigi munkái bejárták a világot. Az öreg biciklik bérbeadásának gondolata a restaurálásuk iránti szeretetből fakadt. Amikor egy 1930-as, romokban heverő kerékpárra tett szert, szép feladatnak bizonyult restaurálni, és rákapott az ízére. A család megnyugtatása miatt vállalkozást indított, ma ötven darabot számlál a gyűjtemény.

"Hiába kaptam drága, új bicikliket, mindig ellopták őket vagy eltűntek, 2-3 hetet bírtak ki csak nálam. Amikor ebből elegem lett, eszembe jutott, hogy volt egy jó öreg orosz biciklim, ami soha nem kellett senkinek" - mesélte el.

A maszkfaragó szálláshelyekhez köti a bérlést, az kölcsönözhet, aki valamelyik szállodában vagy motelben száll meg Mohácson. Ez az egyetlen garancia arra, hogy vissza is kapja őket. Aki többet fizet, kap hozzá biciklis vezetőt.

A kerékpárokat óránként 300 forintért lehet bérelni, de a bérbe adó programcsomagokat is kidolgozott, ami alapján egy napra 3-10 ezer forintba kerülnek. Legalább 20, legfeljebb 40 kilométeres túrát kapnak ezért Béda-Karapancsa tájain, igény szerint halászlét főznek vagy múzeumot látogatnak.

Englert Antal busómaszkfaragó ötven éves, negyven éve farag maszkokat, és huszonöt éve nyitotta meg saját műhelyét. Az idén megkapta Mohács városának kitüntetését is. Neve nemcsak itthon ismert, tagja az Alpok Maszkfaragói Nemzetközi Egyesületnek, munkái pedig bejárták a világot, eljutottak Új-Zélandra, Dél-Afrikába, Ausztráliába és Amerikába is. Két éve állandó meghívottja a londoni Temze fesztiválnak.