Blairt nem hívták meg Vilmos és Kate esküvőjére

2011.04.24. 14:15 Módosítva: 2011.04.24. 14:15
A menyasszony falujának hentese, postása és kocsmárosa jelen lesz Vilmos brit trónörökös esküvőjén, a két előző brit miniszterelnök, Gordon Brown és Tony Blair azonban lemaradt a vendéglistáról.

Az április 29-ei szertartásra 1900 vendég hivatalos, a vendéglistáról azonban kirívó módon hiányzik Tony Blair, aki tíz évig állt az előző, munkáspárti brit kormány élén, és három választást nyert meg egymás után, ami rekord a Labour történetében. Nem lesz jelen Blair utódja, Gordon Brown sem, aki 2007-től vezette a tavaly májusi választásokon ellenzékbe szorult Munkáspártot és a brit kormányt. Blair közvetlen elődje, Sir John Major és Major elődje, Lady Margaret Thatcher meghívót kapott, jóllehet Lady Thatcher megrendült egészségi állapota miatt nem lesz jelen az eseményen.

A St. James-palota - Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala - azzal indokolta Blair és Brown meghívásának elmaradását, hogy konzervatív párti elődeikkel ellentétben "egyiküknek sincs lovagi rangja". A The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap által idézett munkáspárti parlamenti képviselők azonban "meglepőnek" és "furcsának" minősítették, hogy a két vezető Labour-politikust lehagyták a meghívottak listájáról. Károly herceg és a néhai Diana hercegnő harminc évvel ezelőtti világraszóló menyegzőjén az összes, akkor még élő korábbi brit miniszterelnök - Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath és James Callaghan - jelen volt.

A két volt miniszterelnökkel ellentétben meghívót kapott a jövő pénteki esküvői ceremóniára a Berkshire grófságbeli Bucklebury falucska hentesmestere, postása és kocsmárosa. A településen élnek a trónörökösi menyasszony szülei, és a helyi közösség e három központi jelentőségű tagját ők vetették fel a hivatalos vendéglistára.