Elhunyt a Jeges-tengerbe ejtett nyugdíjas

2011.04.24. 11:05

Elhunyt Janet Richardson, akit egy balul sikerült tengeri mentés során ejtettek a hordágyról a -3 fokos tengerbe, írja a Daily Mail. A 73 éves nyugdíjas brit asszony férjével, a 78 éves George Richardsonnal indult el még márciusban egy óceánjáró sétahajó fedélzetén megnézni a híres sarki fényt.

A 13 éjszakás északi-sarki tengeri utazás azonban váratlan tragédiába torkollott. A cukorbeteg, idős nő rosszull lett, és miután a kirándulóhajó legénysége belső vérzést állapított meg nála, a kapitány úgy döntött, sürgős segítséget kér a norvég hatóságoktól, hogy az asszonyt a közeli Bodo nevű város kórházába szállíthassák. A mentőhajó az óceánjáró mellé navigált, és egy hordágyon emelték át a beteget, ám ekkor az idős nő a jeges tengerbe zuhant, és elsodródott a hajóktól.

Mrs. Richardsont a mentőmellény a felszínen tartotta ugyan, de amikor percekkel később a mentóhajó fedélzetére került már nem lélegzett, ezért szájon át mesterséges lélegeztetéssel keltették életre, majd elszállították a bodói kórházba. Áprilisban hazatérhetett ugyan Nagy-Britanniába, de még ott is kórházi ápolásra szorult.

George Richardson így emlékszik vissza a tragikus tengeri útra: "Eredetileg úgy volt, hogy az óceánjáróról helikopterrel viszik kórházba a feleségemet, de végül egy mentőhajót küldtek." A férfi szerint egyébként azért esett a vízbe a felesége, mert a hordágy átemelésekor a kis mentőhajó hátsó része elkezdett távolodni a nagyobb hajótól.

Az óceánjáró tulajdonosa, a Majestic International Cruises egyelőre nem kommentálta az eseményeket, az utazást szervező Cruise and Maritime Voyages szóvivője viszont közleményt adott ki: "Bár az óceánjáró nem a miénk, kapcsolatba lépünk a hajó tulajdonosaival valamint a norvég mentőszolgálattal, és segítünk az eset kivizsgálásában."