Életfogytiglant kapott a galgahévízi gyilkos

2011.04.28. 11:47 Módosítva: 2011.04.28. 12:59
A Pest megyei bíróság első fokon életfogytiglani büntetésre ítélte emberölés és más bűncselekmények miatt Szlucska Norbertet, aki 2007 februárjában két társával megfojtott egy férfit, akit előzőleg hitelfelvételre kényszerített, majd a pénzét elvették. A másodrendű vádlottat húsz év, a harmadrendűt tizenegy és fél év fegyházbüntetésre ítélték.

A harmincéves Szlucska Norbertre az emberölés mellett társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolásért, személyi szabadság megsértéséért, csalásért, illetve a hatósági eljárás akadályozásáért szabta ki az életfogytiglant a Szabó Judit vezette bírói tanács.

A másodrendű vádlottat, a 25 éves Kolesza Bálintot bűnsegédi, illetve társtettesi minőségben elkövetett hasonló cselekmények miatt, míg a harmadrendű Kele Sándort bűnsegédként elkövetett emberölés és csalás miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Mindhármukat kisebb-nagyobb összegű vagyonelkobzásra, ingatlanjaik zár alá vételére, illetve a bűnügyi költségek megtérítésére is kötelezték.

Csicskásokat gyűjtött

A vádirat szerint Szlucska Norbert a vendéglátóipari főiskola elvégzése után átvette szülei galgahévízi sörözőjének vezetését, majd olyan, "gyengébb akaraterejű, könnyen befolyásolható" embereket gyűjtött maga köré, akiket irányíthatott, illetve felhasználhatott saját céljai eléréséhez. A későbbi sértett: Benedek Sándor gyakran megfordult a sörözőben, ahol kifizetetlen számlákat halmozott fel; ezt használta ki a hasonlóan anyagi gondokkal küzdő elsőrendű vádlott.

Csicskásaival megfenyegette, megfélemlítette, bántalmazta, később áruhitelek felvételére, majd arra kényszerítette a férfit, hogy – saját házát fedezetként ajánlva – jelzálog alapú hitelt igényeljen egy pénzintézettől. Az összeget Szlucska fondorlattal – vádlott társai közreműködésével – megszerezte, ezt követően pedig úgy döntött, hogy megszabadul a sértettől. Segítőivel 2007 februárjában leitatta, begyógyszereztette a férfit, akit cipőfűzővel megfojtott, majd elásatott.

Válogatott kínzások

Szabó Judit bíró az ítéletek indokolásakor egyebek mellett – az igazságügyi elmeorvos szakértőket idézve – a vádlottak személyiségét, mint motiváló tényezőt emelte ki. Mint mondta, az elsőrendű vádlott olyan szociopata, aki bárkivel képes szembefordulni, és akinek az élet kioltása csupán egy "megoldandó probléma". A másodrendű vádlottat, Kolesza Bálintot hasonlóan agresszív emberként ismerte meg a környezete. Mindketten válogatott módszerekkel bántalmazták későbbi áldozatukat; előfordult például, hogy gázt öntöttek a szájába, majd meggyújtották azt, amin jót nevettek – taglalta a bíró.

Jellemzése szerint a harmadrendű vádlott, Kele Sándor személyiségéről sokat elárul, hogy az afféle "tedd ide, tedd oda" embert mindenki Sanyikának hívta. A folyamatosan félelemben tartott, nemegyszer megvert férfi tűrte, hogy társai parancsoljanak neki.

A bíró szerint Szlucska volt az ész, az irányító, nélküle nem történt volna meg a bűncselekmény, míg a másodrendű vádlott nélkül nem került volna elő a holttest (Szlucska folyamatosan tagadta bűnösségét, társai részben beismerték tettüket). A súlyos ítéleteket a bíró egyebek mellett a hasonló életellenes bűncselekmények elszaporodásával, az évekig tartó bántalmazások súlyos, megalázó voltával, illetve azzal indokolta, hogy a helyi közvéleményt mélyen megrázta az eset.

Az életfogytiglanra ítélt elsőrendű vádlott leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

A vádlottak és védőik felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbeztek, a másodfokú vádlott védője óvadékot is ajánlott, amelyet a bíró az előzetes fogvatartás megszüntetésére irányuló kérelemhez hasonlóan elutasított.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport