11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Önbíráskodással vádolják Tasnádit

D  AS20190916002
2011.05.03. 17:25
Újabb büntetőpere kezdődött Tasnádi Péternek a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden; az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozót önbíráskodással, rablással és személyi szabadság megsértésével vádolják.

Az első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádat. Eszerint Tasnádi Péter elsőrendű vádlott 2010 májusában befektetési céllal tízmillió forintot adott át T. Gábornak, aki törtarannyal kereskedett. Szóbeli megállapodásuk szerint T. Gábor feladata az volt, hogy a pénzből aranyat vásároljon, majd azt haszonnal értékesítse. A haszonnal pedig naponta, kétnaponta számoljon el Tasnádinak.

Nem ment jól az arany

2010 júliusában a vállalkozó és T. Gábor között elszámolási vita kezdődött, mivel a sértett nem fizetett rendszeresen. Ennek oka részben az aranyüzletben tapasztalható visszaesés volt, részben pedig az, hogy T. Gábor különböző összegeket adott tovább szintén törtarannyal kereskedő embereknek, akik nem szállították le neki az aranyat és a pénzt sem adták vissza.

A vád szerint a teljesítés elmaradásának az is az oka volt, hogy S. S. Ali is tartozott T. Gábornak 1.260.000 forinttal. 2010 augusztusában T. Gábor beszámolt Tasnádi Péternek a késedelmek okáról.Tasnádi ekkor azt ajánlotta neki, hogy a befektetésre szánt összeget napi 50.000 forintos összegekben törlessze.

Az ügyész szerint Tasnádi Péter felkereste S. S. Ali sértettet és követelte, hogy fizesse meg a T. Gábornak a tartozását. A sértett Tasnádi fenyegetései ellenére sem teljesítette a követelést. Tasnádi ezután megkérte egyik üzleti partnerét, hogy csalja T. Gábort egy V. kerületi irodahelyiségbe.

Önbíráskodás a vád

A vádirat szerint Tasnádi Péter és Sz. Tibor másodrendű vádlott az iroda belső helyiségében foglaltak helyet. A találkozón T. Gábor helyett testvére T. Péter és V. Zsolt jelent meg, akinél 3,2 millió forint készpénz volt. Az ügyész azt mondta: a vállalkozó erőszakkal akarta megszerezni a pénzt tartalmazó táskát, melynek elvételében Sz. Tibor segédkezett neki. A maradék pénz visszaszerzése érdekében Tasnádi Péter megfenyegette T. Gábort.

A vád szerint a fenyegetéseket Tasnádi egészen 2010. szeptember 30-ig folytatta, mikor is őt és a másodrendű vádlottat is elfogták. Az ügyészség emiatt Tasnádi Pétert egyrendbeli önbíráskodás bűntettének kísérletével, egyrendbeli önbíráskodás bűntettével, valamint jelentős értékre elkövetett rablás bűntettével, míg Sz. Tibort bűnsegédként, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettével vádolja.

A másik vád tárgyává tett cselekmény szerint Tasnádi Péter és a harmadrendű vádlott Somogyi László 2010. január 27-én egy nyilvános árverésen jelentek meg, ahol a bedőlt lakáshitelek miatti árverés ellen tiltakozók és a sajtó képviselői is jelen voltak. A Magyar Hírlap egyik fotóriportere észrevette a vállalkozót és fényképeket készített róla. A vád szerint, amikor Tasnádi ezt észrevette, számon kérte a fotóst és a ruhájánál és a karjánál fogva behúzta az árverési helyiségbe, hogy benntartsa. Itt Somogyi László csatlakozott a vállalkozóhoz és a terem ajtaja elé állt, megakadályozva, hogy a fotós távozzon. Ekkor Tasnádi Péter felszólította a fotóriportert, hogy adja át a fényképezőgép memóriakártyáját, aki ezt megtette. Az ügyészség a két férfit társtettesként elkövetett, személyi szabadság megsértésével vádolja.

Tasnádi szerint boszorkányüldözés folyik ellene

A többszörösen büntetett előéletű Tasnádi Péter a tárgyaláson elmondta: azt tapasztalja, hogy neki nincs joga az előítélettől mentes tisztes igazságszolgáltatáshoz, emberi méltósághoz. Szerinte tizenkét éve "boszorkányüldözés" zajlik ellene, nincs semmije, családja, barátai ellene fordultak, élete ellehetetlenült, az újságok megrögzött bűnözőként, a magyar keresztapaként kezelik. Mint mondta: az elmúlt években a törvénysértés látszatát is elkerülte, de az alapos gyanúhoz már a neve is elég. A vállalkozó szerint iratellenes és "légből kapott" a vádirat. Az egyik vádponttal kapcsolatban azt mondta: felvette a kapcsolatot S. S. Alival, akit már korábbról ismert, és mint mondta, ő csak azt szerette volna, ha tisztázzák az ügyet. Szerinte nem ő fenyegette meg a szír férfit, hanem fordítva történt, S. S. Ali lőfegyverrel fordult ellene.

T. Gáborról azt mondta: azzal, hogy a férfi a pénzét másoknak is továbbadta bűncselekményt, sikkasztást követett el. A T. Gábor testvérével történt incidensről azt mondta: senki sem vitatta, hogy a sértetteknél lévő pénz az övé. A táskában lévő pénzt az asztalra helyezték, ahonnan ő a zsebébe tette. Szerinte erőszak nem történt, még hangos szóváltás sem. Mint mondta: ő nem rabolt, nem keltett félelmet, rettegést senkiben, kára pedig csak neki származott.

Az árverésen történtekről azt mondta: ő mindössze egy ismerősét kísérte oda, akinek ingatlanát el akarták árverezni. Szerinte a fotóst a tömeg tolta be helyiségbe és megkérdezte, hogy készített-e róla fotókat, valamint kivetette a memóriakártyát, hogy később megnézhessék, készültek-e képek. Mint mondta: a fotós magától adta oda a kártyát. Azt is megígérték neki, hogy visszajuttatják a kártyát, a fotós pedig szabadon távozott.

Tasnádi indítványozta előzetes letartóztatásának megszüntetését, amit a bíróság elutasított. A tárgyaláson a másik két vádlottat is meghallgatták, mindketten tagadták a bűnösségüket. A per május 5-én folytatódik.

(Borítókép: Tasnádi Péter a Fővárosi Törvényszéken 2019. szeptember 16-án. / Fotó: Kovács Tamás / MTI)

  • Hírek
  • Bankszámla