Vádemelési javaslat az 1995-ös taxisgyilkosság ügyében

2011.05.03. 15:35

Vádemelést javasol a rendőrség az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság feltételezett elkövetője ellen. Az MTI kedden úgy értesült, hogy a rendőrség a napokban befejezte a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt indult nyomozást és az iratokat vádemelési javaslattal az ügyészséghez továbbította.

A rendőrség januárban jelentette be, hogy van gyanúsítottja az eddig a felderítetlen esetek között számon tartott, 1995-ös pécsi taxisgyilkosságnak, miután 2010-ben ismét elővették az ügyet és több nyomozati cselekményt hajtottak végre. Az emberöléssel gyanúsított 37 éves férfi önként jelentkezett a rendőrségen, azt állítva, ő az elkövető. Indoklása szerint azért adta fel magát, mert komoly lelkiismeret-furdalás gyötri.

A gyanú szerint a férfi volt az, aki 1995. december 1-jén Pécs határában végzett Gál Csilla taxisofőrrel. A nőt tizenkét késszúrással ölte meg támadója, a több sebből vérző asszonyra aznap este egy orvos házaspár talált rá az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál, ötven méterre a még járó motorú gépkocsijától. Saját autójukkal kórházba vitték, de mire odaérkeztek, a taxisofőr meghalt.

Az áldozat taxijába - szemtanúk szerint - a Konzum áruháznál szállt be egy 25 év körüli, 180 centiméter magas, kisportolt alkatú, rövid, szőke hajú fiatalember, aki katonai mikádót vagy ahhoz hasonló zöld kabátot viselt. A nyomozás adatai szerint több mint fél órán keresztül vitette magát a városban különböző helyekre.

Az ügyben nagy erőkkel indult a nyomozás, de a tettes kilétére nem derült fény. Annyit lehetett tudni, hogy feltehetően nem rablógyilkosság történt, a taxisnő ékszereit és pénzét ugyanis nem vitte el a támadó. A kocsiban egy kék reklámszatyrot is találtak, benne pénztárcával és egy esernyővel.