Uzsorásbandát fogtak Ózdon

2011.05.05. 12:29
Elfogtak egy két nőből és négy férfiból álló uzsorásbandát Ózdon. Volt olyan áldozatuk, akinek húszezer forintot adtak kölcsön, majd 1,8 milliót vettek el tőle. A nem fizetőket megfenyegették, volt, akit azzal, hogy levágják a fejét. A házkutatások során kardot is találtak náluk.

Hat uzsorást tartóztatott le a rendőrség Ózdon. Az uzsorások a gyanú szerint bűnszövetségben követtek el bűncselekményeket, áldozataikat fenyegették és zsarolták is.

A banda két nőből és négy férfiból áll, 18-41 évesek. 50-100 százalékos kamatra adtak kölcsön pénzt. A nem fizetőket folyamatosan fenyegették, volt, akit azzal, hogy levágják a fejét. A sértettek között van olyan család is, amelyik húszezer forintot kért kölcsön 2007-ben, azóta 1,8 milliót fizetett vissza. Egy másik családtól összesen tízmillió forintot vettek el - a család olyan nehéz anyagi helyzetbe került, hogy a gyerekeik éheztek, ezért állami gondozásba kerültek.

Az uzsorások boltot is nyitottak, ahol ugyan felírásra, de irreálisan magas áron vásárolhattak áldozataik, akiktől a hónap elején elvették a családi pótlékot és a segélyt.

A rendőrség 11 rendbeli zsarolással, 9 rendbeli bűnszövetségben elkövetett uzsorázással és egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel vádolja a bandát. A házkutatások során a rendőrök az adósok nyilvántartására használatos füzetek mellett az ingatlanok adásvételi szerződéseit, valamint késeket, kardokat, egyéb szúrófegyvereket és egy gáz riasztó fegyvert is találtak.

A rendőrség közlése szerint a hat gyanúsított közül négyen büntetett előéletűek, korábban súlyos bűncselekmények miatt ítélte el őket a bíróság. A rendőrök kezdeményezték mind a hat uzsorás előzetes letartóztatását.