Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tízmilliót érnek a postarablók

2011.05.10. 07:17
A Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály Különleges Ügyek Osztálya fegyveresen elkövetett rablássorozat tetteseit keresi.

Nettó tízmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki Hatala József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a 2010. július 12. és 2011. április 1. közötti időszakban. Budapest több kerületében, illetve Dunakeszin és Nagytarcsán elkövetett nyolc postai rablás elkövetőinek fejére.

A két ismeretlen fegyveres rabló hét esetben a postahivatalhoz érkező pénzszállító cég alkalmazottait, egyszer pedig a postahivatal munkatársait támadta meg. A rablók százmillió forintot zsákmányoltak eddig, akcióik során nyolc lőfegyvert is megszereztek a biztonságiaktól.

Mindkét elkövető 25-30 év körüli, körülbelül 185 centiméter magasságú és vékony testalkatú, illetve körülbelül 170 centiméter magasságú és zömök testalkatú férfi, akik a bűncselekmények elkövetésekor bukósisakot, vagy fekete színű, szemrésznél kivágott csuklyát, valamint fekete színű kesztyűt és fekete színű ruházatot viseltek, adott személyleírást hétfőn este a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az ismeretlen tettesek több bűncselekményhez egy Újpesten 2011. március 17-én reggel ellopott sötétkék Opel Astrát használtak, más rablásokkor pedig fekete enduro motorral menekültek a helyszínről.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály Különleges Ügyek Osztálya várja azok jelentkezését, akik a bűncselekményhez használt LIL-742 rendszámú kék Astra ellopásával, annak 2011. március 17-ét követő használójával, tárolási helyével, a rablássorozat elkövetőivel vagy az elrabolt pénzkazetták, lőfegyverek helyével kapcsolatban érdemi információval rendelkezik, jelentkezzen a 06-1/428-9257-es telefonszámon, vagy tegyen bejelentést az ismert 107 és 112 segélyhívó számokon, illetve a Telefontanú 06-80-555-111-es zöld számán keresztül. A bejelentést tevő személy kilétét kérés esetén a rendőrség bizalmasan kezeli.

Az NNI április 4-én közölte, hogy az ügyben nettó ötmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki az országos rendőrfőkapitány, ezt az összeget emelte most nettó tízmillió forintra Hatala.

A tízmilliós vérdíj meglehetősen magasnak számít a hazai kriminalisztikában, jelzi, hogy a rendőrség kiemelkedően súlyos ügyként kezeli a rablássorozatot. Összehasonlításképp néhány vérdíjas bűnügy: a politikusok elleni molotovos támadások esetében ugyancsak 10 millió, a kiskunlacházi gyilkosság esetében 11 millió, a móri mészárlás és a veszprémi postásgyilkosság ügyében 41,7 millió, a romák elleni támadássorozatnál 100 millió volt a kitűzött vérdíj.