Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Felszámolták a rettegett füredi galerit

2011.05.12. 10:20
Rablással, zsarolással és csalással is gyanúsítják annak a tizenkét fős, balatonfüredi bandának a tagjait, akiket néhány nappal ezelőtt kaptak el a rendőrök. Két gyerekkorú és két fiatalkorú is van köztük.

Hosszú a bűnlajstroma annak a fiatalokból álló, tizenkét fős balatonfüredi bandának, amelynek tagjai ellen kábítószerrel visszaélés, zsarolás, rablás, csalás, lopás, orgazdaság és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A bandát négyen irányították, köztük három húszéves fiatalember és tizenöt éves társuk, őket előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A Veszprém megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a bűncselekmények egy részét még tavaly nyáron követték el, az első feljelentés azonban csak decemberben futott be a rendőrségre. Ekkor a Köztársaság lakótelep egyik lakásába törtek be, egymás után kétszer is bementek egy hamis kulccsal. Több mint félmillió forintnyi értékben vittek el elektronikai cikkeket és ékszereket.

Kiderült az is, hogy rendszeresen fogyasztanak kábítószert, az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsított pedig a lakótelepi fiatalokat is ellátja drogokkal. A fogyasztók között egy tizenhárom éves gyerek is volt.

A bandatagok a lakótelepen fiatalokat zsaroltak meg: pénzt és más értéktárgyakat követeltek. Pénzt kértek kölcsön, de előre tudták, hogy azt nem fogják visszafizetni, ezzel pedig csalást követtek el.

Februárban egy gyermekkorú fiút késsel fenyegettek meg, és próbálták meg értéktárgyait elvenni. Mivel a fiúnál se pénz, se telefon nem volt, a lakására kísérték, hogy hozzon ki számukra értékeket, de a megfélemlített végül nem teljesítette a követeléseket. A felfegyverkezve elkövetett rablásban egy tizenhárom éves fiú is részt vett.

A fiatalokat ezen kívül lopásokkal, rongálással, garázdasággal és közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel is gyanúsítják. A többségében rendezett családi viszonyok között élő bandatagok közül ketten már korábban is összeütközésbe kerültek a törvénnyel, korábban kábítószer-fogyasztásért vonták őket felelősségre. Eddig összesen harminchárom bűncselekménnyel gyanúsították meg őket.