Megverték Szikszó fő környezetvédőjét

2011.05.17. 10:29 Módosítva: 2011.05.17. 12:40

Megverték Kaposi Zoltánt, a Szikszói Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnökét. A férfi súlyos sérülésekkel került kórházba, a támadók átkutatták a lakását, de sem pénzt, sem más értékeket nem vittek el, állítólag iratokat kerestek.

2008. decemberében Kaposi lakásába belőttek az ablakon át.  (Fotó: Vajda János)
2008. decemberében Kaposi lakásába belőttek az ablakon át. (Fotó: Vajda János)

A támadók ellen súlyos testi sértés gyanúja miatt indított eljárást az encsi rendőrség. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a 63 éves környezetvédelmi aktivista kórházi ellátásra szorul, súlyos sérüléseket szenvedett. A helyszíni szemle szerint a támadók átkutatták a házat, de sem készpénz, sem más ingóság nem tűnt el. Kaposi Zoltán a rendőröknek azt mondta, iratokat kerestek nála, korábban is több konfliktusa támadt környezetvédelmi munkája miatt.

Kaposi indította el azt a kezdeményezést, hogy a városért tegyenek a helyiek is. Legutóbbi terve az volt, hogy nyilvánosság elé tárja a gazdasági visszásságokat Szikszó nagyvállalatai ügyében, ezekre állítólag bizonyítékai is vannak. Az ügyben már többször nyilatkozott, és értesítette az illetékes szakhatóságokat is.

Több környezetvédelmi ügyben is harcot indított korábban. 2009-ben a Szikszó határában, az akkor elvileg már két éve bezárt szeméttelepen továbbra is működő illegális lerakó miatt fordult a hatóságokhoz és a médiához. Akkor azt nyilatkozta, munkagépek friss keréknyomai és nem oly távoli dátumról árulkodó papírfecnik is bizonyítják, hogy a telep a bezárása ellenére is működik. Azt nyilatkozta: szervezett módon, ipari méretekben - vélhetően szippantós kocsikkal - szállítják a város környéki lezárt hulladéklerakóba a zsiradékkal teli, folyékony anyagot.

Évekkel ezelőtt kromofággal öntötték le az autóját, sőt a lakásába is belőttek.