Elítélték a rendőrt verő idős asszonyt

2011.05.18. 18:24
Jogerősen egy évi szabadságvesztést kapott három évre felfüggesztve az a hatvani roma asszony, akit hivatalos személy elleni erőszakkal vádoltak. Az idős nő is feljelentette a rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Helybenhagyta a másodfokon eljáró bíróság annak a hatvani roma asszonynak az elmarasztaló ítéletét, aki ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt indult eljárás. Bangó Jánosnét az első fokon eljáró bíróság egy évi szabadságvesztésre ítélte, három évre felfüggesztve. Az ítélet jogerős. Bangó Jánosné nem nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak.

A nő jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédjétől azonban megtudtuk, hogy az idős asszony is feljelentette a rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Baltay Levente elmondta, hogy tavaly szeptemberben a rendőrök kétszer is megjelentek Bangóné házánál azzal, hogy a fiát keresik. Mivel a férfit nem találták otthon, annak terhes élettársát akarták bevinni, hogy tanúként meghallgassák.

Bangó Jánosné hiába kérte, hogy ne vigyék magukkal állapotos menyét. A rendőrök szerint ekkor az idős nő megpróbálta egyiküket hátulról megütni, az asszony ellenben azt mondta, hogy nem ütött, csak ki akarta tessékelni a járőröket a házból.

A Heves Megyei Főügyészség adatai szerint körülbelül kilencven százalékos volt azoknak az ügyeknek az aránya az utóbbi két évben, amelyekben megszüntették a rendőrök ellen a nyomozást. Tavalyelőtt huszonhat, az elmúlt évben tízzel kevesebb, az idén nyolc esetben indult eljárás - tudtuk meg Konkoly-Thege László szóvivőtől.

Közülük az elmúlt két évben összesen öt, az idén egy ügyet egyesítettek, mégpedig azért, mert több eljárás indult egy-egy rendőr ellen. Tavaly bűncselekmény vagy bizonyíték hiányában majdnem húsz eljárást szüntetett meg a rendőrök ellen, vádemelés csak két, felfüggesztés három ügyben történt. Az idén még nem emelt vádat a főügyészség rendőrök ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, viszont kilenc ügyet megszüntetett, egy esetben pedig elutasította a feljelentést.

A jogvédő szervezetek tapasztalatai szerint leginkább a hatósági diszkrimináció ellen nehéz fellépni a jog eszközeivel, ráadásul a rendőröknek alig kell a felelősségre vonástól tartaniuk a túlkapások, bántalmazások, kényszervallatások és a jogtalan fogva tartások ügyében.

Az esetek több mint 90%-ában bűncselekmény vagy bizonyítékok hiányában megtagadják a nyomozást, igaz, a maradék egy-két rendőrt a vádemelést követően szinte kivétel nélkül bűnösnek találja a bíróság.