Felmentették a díler haláláért perbe fogott rendőröket

2011.05.18. 08:56
A Hajdú-Bihar megyei bíróság bizonyítottság hiányában nem jogerősen felmentette azt a négy debreceni rendőrt, akik ellen halált okozó testi sértés miatt emeltek vádat.

2007 májusában egy drogterjesztő a rendőri intézkedés után belehalt koponyasérüléseibe. Ügyvédje szerint a férfi halálát az egyenruhások okozták.

A vádirat szerint négy éve kommandósok elől menekült egy drogdíler a debreceni Rózsahegy utcában: a férfi előbb leugrott egy harmadik emeleti lakásból, majd négy rendőr üldözni kezdte az utcán. Amikor utolérték, a földre teperték és megbilincselték. A menekülés közben a férfi koponyasérüléseket szenvedett, és röviddel később meghalt.

A tárgyaláson az Egészségügyi Tudományos Tanács szakvéleményéből kiderült, hogy a férfi nem szerezhetett halálos sérülést, amikor kiugrott az épületből; a seb az emberi test súlyát három-négyszer meghaladó erőhatástól keletkezhetett.

Szerencsétlen esés

A sértett védője szerint a sérülés szándékos bántalmazás következménye, míg a rendőrök egykori parancsnoka úgy vélte: a sérülés a földrevitelkor egy szerencsétlen esés miatt következhetett be.

A kiegészítő orvosszakértői vélemény alátámasztotta, hogy a férfi fején lévő halálos seb bilincselés közben keletkezett.

A bíróság megállapította, hogy valamelyik rendőr feltehetően szándékosan, térddel okozott sérülést az áldozatnak, de hogy négyük közül ki, azt nem tudták kideríteni. Ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat.

A sértett ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a debreceni ítélőtáblán folytatódik.