Félköríves, kaszáló mozdulatot tett késével

2011.05.20. 14:39
Vádlotti vallomással illetve a hemogenetikai szakértő meghallgatásőával folytatódott pénteken a Cosma-per Veszprémben. Jövő szerdán nagy valószínűséggel befejezik a bírósági bizonyítási eljárást.

A Cozma-gyilkosság másodrendű vádlottja, Németh Győző bevallotta a Veszprém Megyei Bíróság pénteki tárgyalásán, hogy ő szúrta vesén Ivan Pesic kézilabdázót 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Vallomása szerint amikor a lokálból kiért az utcára, bokszolóállást vett fel, mert a magas, csíkos pólós (Marian Cozma) támadólag ment felé. Mint elmondta, mégsem csaptak össze, mert "elkeveredtek" egymástól, viszont szemben találta magát két másik támadóval, az egyik egy "magas, fekete ruhás srác" volt. Németh Győző ekkor - mint vallotta - előkapta jobb zsebéből a kését, s jobb kézzel egy félköríves, kaszáló mozdulatot tett a támadói felé.

A másodrendű vádlott arra nem emlékezett, hogy a szúrás "talált-e", szerinte csak a bírósági bizonyítási eljárás során "állt össze benne a kép", hogy ő akkor a "fekete ruhás srácot" megszúrta, s eszerint Ivan Pesicet "találta el". Németh Győző - akárcsak korábban Raffael Sándor elsőrendű vádlott - halálfélelemre és önmaga védelmére hivatkozott. Elmondta: néhány éve Székesfehérváron szívtáji szúrást kapott, s nem sokon múlt az életben maradása. Vallomása szerint ez az félelmetes emlék ugrott be neki, és védekezésül kapta elő a kését.

A kés elővételére indította az is - mint vallotta -, hogy valakit látott a földre zuhanni a közelében. A test nem mozdult, viszont kiabálást hallott, hogy leszúrták, és ő azt hitte, Csoki barátja (Raffael Sándor) fekszik a földön - vallotta Németh Győző. Elmondása szerint a kést eltette a zsebébe, távozásuk után viszont a kocsiban kereste, de már nem találta.

Németh utalt arra is, hogy Sztojka Iván harmadrendű vádlottat nem látta a lokál előtti verekedésnél, és emiatt - hogy nem segít neki és Raffaelnek - még bosszús is volt rá. Németh beismerte: felelősnek érzi magát a verekedésért, mert ő robbantotta ki a diszkóban, ő támadott rá a táncoló Marian Cozmára. Kijelentette, hogy lelkiismeret-furdalása van Marian Cozma halála miatt, és azért is, mert a barátja, Raffael Sándor az ő "balhézása miatt" került ilyen helyzetbe.

Németh Győző azt mondta, hogy benne lényegében "két személyiség él"; egy békés, ha józan, és egy indulatos, agresszív, amikor alkoholt fogyaszt.

A bíróság pénteken ismét meghallgatta a hemogenetikai szakértőt, akitől kiegészítő szakvéleményt kértek többek között arról, hogy miként került a vér a vádlottak ruhájára: fröccsenéssel, rácsöppenéssel vagy elkenődéssel. A szakértő erre nem mindegyik esetben tudott egyértelmű választ adni. Nem tudta például egyértelművé tenni, hogy Sztojka Iván pólójára fröccsent vagy kenődött-e Ivan Pesic vére. A szakértő szerint hipotéziseket lehet felállítani, és esetleg azokat kizárni. A vérszennyeződések szerinte "bonyolult, többszereplős helyzetben" kerültek a vádlottak ruházatára, s ezek hemogenetikai módszerekkel nem modellezhetők.

A tárgyalás a jövő szerdán folytatódik, és a végén a bíró - nagy valószínűséggel - befejezettnek nyilvánítja a bírósági bizonyítási eljárást. Az MTI információja szerint az ügyészi vádbeszéd a jövő pénteken hangzik majd el, az azt követő tárgyalási napokon pedig a védőbeszédek következnek.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségégre siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport