no

Jude Law áll a telefonfeltöréses ügy élére

2011.05.21. 10:42 Módosítva: 2011.05.21. 15:32

A brit filmsztár beperli a News of the World szerkesztőségét, mert a gyanú szerint feltörték a telefonját. A januárban kezdődő tárgyalásokat vezető bíró választotta ki Jude Law-t és négy másik károsultat, hogy legyenek az ügy főszereplői.

A bíró szerint fontos tisztázni, hogy a népszerű bulvárlapnál mennyire elterjedt gyakorlat a telefonok feltörése. Emellett azt is megvizsgálják, hogy a lap vezetőségének milyen szerepe volt ezekben az akciókban, ez ugyanis jelentősen meghatározza a kártérítés mértékét.

Jude Law ügye azért fontos, mert a színészt állítólag zaklatták, számos cikkben szerepelt, és beszámolójában a News of the World egyik vezetőjét nevezte meg. A News of the World kiadója szerint hibás elképzelés, hogy a szóban forgó igazgatónak köze lett volna a hangposta üzenetek állítólagos lehallgatásában.

000 DV955517

Számos sztár, politikus és sportoló perli a News International médiabirodalmat, a News of the World kiadóját, a személyes szférájuk megsértése miatt, és amiért lehallgatták a hangpostájukat, hogy zaftosabb sztorikkal növeljék a lap eladott példányszámát.

A bíróság azért jelölt ki néhány meghatározó ügyet, hogy ezek alapján meg tudja határozni a kártérítés mértékét, és ne kelljen minden egyes eljárást külön levezényelni. A kiadó 15 millió brit fontot tett félre a kártérítések rendezésére.

A botrány igen rosszul jött a Rupert Murdoch által vezetett médiabirodalomnak, amely éppen szeretné bekebelezni a BSkyB műholdas tévétársaságot, és a 8 milliárd fontos ügylethez szeretné elnyerni a politikusok támogatását. John Prescott volt miniszterelnök-helyettes viszont azt mondja, hogy a döntéssel várni kellene, amíg véget ér a peres eljárás.