Cozma-per: befejeződött a bizonyítás

2011.05.25. 14:31
Az ügyész módosította a vádat: Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Iván harmadrendű vádlottat a társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette helyett több emberen elkövetett emberölés kísérletének bűntettével vádolta meg.

Befejeződött szerdán a Cozma-ügyben emberölés bűntette miatt 2010. szeptember 13. óta tartó bírósági bizonyítási eljárás a veszprém megyei bíróságon.

Németh Balázs tanácsvezető bíró ismertetése szerint az eljárási költség 73 millió 378 ezer forintot tesz ki. Az iratanyag 69 kötet, több ezer oldal.

A bíró szerdán öt tanú írásban tett vallomását ismertette; beszámolóik nem érintették az ügy lényegét, nem is tartózkodtak Marian Cozma leszúrásakor a helyszínen, már csak a földön mozdulatlanul fekvő sportolót látták.

A bíró ismertetett helyszínleírásokat is, többi között azt, hogy hol találtak a bűnügyi helyszínelők vértfoltokat, vértócsát. Felolvasta a bíró azt a jegyzőkönyvet is, amelyet Marian Cozma, valamint a kórházba került két súlyos, életveszélyes sérült, Zarko Sesum és Ivan Pesic ruházatáról és értéktárgyaikról vettek fel.

Ismertette a bíró azt is, hogy Raffael Sándor elsőrendű és Németh Győző másodrendű vádlottakat betöréses lopásokért évekkel ezelőtt Münchenben 2 év 8 hónapi börtönre ítélték, majd 2005 novemberében kitoloncolták őket Németországból. A bíró ismertetése szerint Raffaelnek és Némethnek is rendszeresen érkeztek pénzküldemények - összességében több tízezer euró - Svájcból és Hollandiából; a pénzt nők küldték a két férfinak.

Az ügyész a végindítványában módosította a vádat annyiban, hogy Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Iván harmadrendű vádlottat a társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette helyett több emberen elkövetett emberölés kísérletének bűntettével vádolta meg, melyet társtettesként követtek el.

Azt ugyanis a bíróság az eljárás során már megállapította - orvos szakértői véleményekre alapozva -, hogy Ivan Pesic a gyors orvosi beavatkozás( műtét) nélkül meghalt volna, tehát az ellene elkövetett bűncselekmény emberölés kísérletének minősíthető. Ennek tükrében az ügyészség vádmódosítása várható volt, ezt Sárosi Dóra megyei ügyész a bírósági bizonyítási eljárás utolsó napján meg is tette.

A Cozma-ügy tárgyalása pénteken az ügyészi vádbeszéd elhangzásával folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.