Kínában és Indiában is visszaszorulóban a dohányzás

2011.05.27. 21:28
A pozitív tendenciák ellenére a dohányosok abszolút száma még mindig nagyon magas, mind Kínában és Indiában, mind pedig az egész világon.

Világszerte haladás mutatkozik a dohányzás elleni küzdelemben, még Kínában és Indiában, a világ két erősen dohányos országában is javult a helyzet - üdvözölte pénteken a fejleményeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelgő dohányzásmentes nap alkalmából.

"Előrelépést tapasztalunk" - fogalmazott Armando Peruga, a szervezet dohányzásmentes nap nevű kezdeményezésének felelőse. A WHO célja, hogy június 1-jei akciónappal a dohányzás káros hatásaira hívja fel a figyelmet.

"Még Kínában is látunk változásokat a tendenciában" - mondta. A távol-keleti országban 2007-ben a 15 év feletti lakosság körében a dohányzási prevalencia (gyakoriság) 54,5 százalék volt, 2010-re ez az arány 53 százalékra mérséklődött.

Ennél gyorsabban csökkent a prevalencia Indiában, 2006-ban még 58 százalékon állt, tavaly már 48 százalékra apadt - ismertette az adatokat Peruga.

Évi hatmillió halott

A pozitív tendenciák ellenére a dohányosok abszolút száma még mindig nagyon magas, mind Kínában és Indiában, mind pedig az egész világon. A dohányzási epidémia hatmillió embert ölt meg világszerte, számuk 2030-ra a nyolcmilliót is elérheti. A dohányzás áldozatainak 80 százaléka a szegény és közepesen fejlett országokból kerül majd ki - magyarázta az Egészségügyi Világszervezet szakembere.

A dohányzás jelentős szerepet játszik a nem fertőző betegségek kialakulásában, így a szív- és érrendszeri gondok és a rák megjelenésében. Ez a két betegségtípus okozza a halálozások 63 százalékát a világon.