Képtelen volt elkapni a rendőrség a Lenin-fejű sasneppert

2011.06.06. 14:39 Módosítva: 2011.06.06. 15:04
A magyar természetvédelem történetének legkalandosabb akciója ugyan vicces kudarccal végződött, de a lényeg, a sas megmaradt. Ha valaki eddig csak nevetett volna a keménykedő madárvédőkön, most megdöbbenhet, mert kiderült, hogy tényleg létezik madárbűnözés.

Hiába tudtak a rendőrök hónapok óta arról, hogy egy bűnözői csoport szigorúan védett parlagisas-fiókákat akar eladni valakinek, hiába voltak személyes kapcsolatban az illetővel, sőt hiába kaptak értesítést arról, hogy a madárrablók pontosan melyik nap fognak megjelenni az áruval, nem sikerült elkapni a bűnözőket, a nyomozók ugyanis későn érkeztek.

Az ismeretlen tolvajok, akik valószínűleg egyetlen fészekből rabolták el a három darab, egymillió forint eszmei értékű parlagi sast, pár hónappal ezelőtt egy olyan férfinak ajánlották fel megvételre az állatokat, akiről kevesen tudják, hogy a Fehérkereszt Állatvédő Liga önkéntese. A neve elhallgatását kérő természetvédő színleg belement az üzletbe, miközben riasztotta a rendőrséget.

Némi csend után azzal jelentkeztek az eladók, hogy megszerezték a két fiókát, majd egy éjjel, negyed egy tájban, váratlanul megjelentek a vevő házánál. Bár azt mondták, náluk van az áru, az üzlet ekkor még nem jött létre, az álvevő ugyanis, a rendőrökkel egyeztetve, azt állította, nincsen nála 300 ezer forint készpénz, jöjjenek vissza másnap.

A madárvédők és a rendőrök azt gondolták, hogy a tolvajok úgysem mernek fényes nappal közlekedni a szigorúan védett, feltűnő, és már fiókaként elég nagy méretű madarakkal - idézte fel Szilágyi István, a  Fehér Kereszt Állatvédő Liga kurátora. Arra számítottak tehát, hogy a bűnözők este jönnek majd a sasokkal, így délután hat órára beszéltek meg randevút a nyomozókkal a vevő házához. A terv az volt, hogy a rendőrök egy mulatozó baráti társaság tagjait alakítják, aztán lecsapnak.

Csakhogy nem számoltak a sasmaffia rafináltságával. A madártolvajok ugyanis a délután közepén állítottak be, két, rendszám nélküli autóval, felszólították a házigazdát, hogy kövesse őket egy, a településen kívüli erdős részre, előről-hátulról közvefogták, és kivitték az erdőszélre.

Szilágyi elmondása szerint emberük, hiába kemény fickó és civilben ketrecharcos, a legrosszabbra is felkészült, de végül erőszak nélkül létrejött az üzlet. A tolvajok a megbeszélt kettő helyett három fiókát hoztak. Mivel a vevőnek nem volt több pénze és a harmadik madár rossz bőrben volt, azt ingyen hozzácspták a csomaghoz, mint valami megfoltosodott banánt.

A Nemzeti Nyomozóiroda ugyan lemaradt, mint a féllábú túzok, de a madárrajongó ketrecharcosnak sikerült elég jó személyleírást adnia az egyik eladóról. A jelek szerint még egy csúnya dologgal bővült Vlagyimir Iljics Lenin visszataszító bűnlajstroma.Külön felhívnánk a figyelmet az elkövető makkos sapkájára.

Az elkövető fantomképe
Az elkövető fantomképe

A fiókákat, pontosabban a háromból kettőt, pár hetes táplálás után vasárnap visszavitték a természetbe, egészen pontosan egy vad parlagisas-pár fészkébe, Hatvan környékére. A sasoknak ugyanis igen erősek a fiókagondozó ösztöneik, így szívesen befogadnak idegen kicsinyeket is.