Letartóztatták a hajléktalanok élelmezőit Floridában

2011.06.06. 10:08 Módosítva: 2011.06.06. 11:49

Az orlandói Food not Bombs (kb.: bomba helyett ételt) szervezet három aktivistáját tartóztatták le a múlt héten, amikor az egyik parkban ételt osztottak hajléktalanoknak. Egy városi rendelet ugyanis tiltja, hogy közterületen 25-nél több ember számára szervezzenek közétkeztetést – írja az Orlando Sentinel.

Az aktivisták egyike, Jonathan McHenry a 80-as években létrehozott nemzetközi Food not Bombs egyik társalapítója. A letartóztatási parancs szerint az aktivisták szándékosan szegték meg a város előírását.

A hajléktalanokat élelmező civilszervezet ugyanis áprilisban elveszítette a jogi csatát, amit azért folytatott, hogy a floridai nagyváros rendeletét nyilvánítsák alkotmányellenesnek. A szabályozás szerint a szervezeteknek engedélyt kell kérniük az ételosztásra; a lehetőséget a városközpont környékén lévő parkokban évi két engedélyre korlátozták.

A szerdai ételosztásra volt engedély, ám 25 főnél több embert (kb. 40-et) szolgáltak ki. A rendőrök a letartóztatással megvárták, amíg McHenryék befejezik az ételosztást. A Food not Bombs szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezet tagjait akadályozzák az ételosztásban, és azzal összefüggésben a szólásszabadsághoz fűződő alapjoguk gyakorlásában.

Az aktivistákat 60 nap elzárásra, és 500 dollárra büntették. Ketten  kifizették a 250 dolláros óvadékot, de McHenry úgy döntött, a börtönben csinálja végig a jogi procedúrát.