Tetvek Budapesten

2011.06.06. 09:26
Budapest több pontján is megfigyelhető: kisméretű rovarok hatalmas rajai sötétítik be az eget. A hirtelen jött meleg, a júniusi időjárás különféle rovarok rajzását hozza magával. Muslinca, levéltetű, szúnyog, méh. Mi rajzik a fővárosban?

Gyalogosok, valamint főleg biciklisták életét nehezítik meg azok a rovarok, amelyek tömegesen lepték el Budapest közterületeit. A Rákos-patak partján, a Petőfi híd budai hídfőjénél, a Petőfi és a Lágymányosi híd közötti sétányon, de még az Erzsébet és a Flórián térnél is rendszeresen lehet észlelni nagyobb rajokban kerengő rovarokat.

Az apró szárnyasok láttán minden panaszos rögtön leszögezte: muslincák keserítik meg az életüket. Tévednek. Nagyot tévednek.

„Muslincának látszanak, de nem azok. A muslincák ilyen nagy tömegben nem szoktak jelentkezni, hanem leginkább piacokon, szemeteskukák környékén, vagy otthon a konyhában, az elöl hagyott gyümölcs körül találhatók meg” – mondta az Indexnek Merkl Ottó, a Magyar Rovartani Társaság alelnöke, a Természettudományi Múzeum munkatársa.

Levéltetű
Levéltetű

Mikroszkópos vizsgálat hiányában Merkl sem merte pontosan megmondani, milyen rovarok lepték el a várost. De a legvalószínűbb, hogy a szárnyas levéltetvek okozzák a kellemetlenséget. „Most a levéltetvek  rajzásának van itt az ideje, ezekkel találkozhatunk a városban. A levéltetvek felhőkben rajzanak, a repülésük 1-2 hét alatt lezajlik, az emberre teljesen veszélytelenek” – tette hozzá Merkl. Szerinte Budapesten bárhol előfordulhatnak a szárnyas levéltetvek, de leginkább a parkosított, fás területekre jellemző, hogy megjelennek. Egy megkérdezett biológus szerint pánikra nincs ok, a rovarvilágban általános jelenség, hogy valami időszakosan, egy hullámban tömegesen elszaporodik. Közegészségügyi jelentőséggel bíró kártevő nem szaporodott el a fővárosban.

Méhek, szúnyogok

Nemcsak a levéltetvek tombolnak. A Fővárosi Tűzoltóságnál az utóbbi időben megszaporodtak a méhrajzás miatti bejelentések száma. Az elmúlt napokban több ezer méhet fogtak be az egyik Váci utcai fáról. Egy másik esetben ugyancsak nagy méhrajt szedtek le a tűzoltók egy társasház közvetlen szomszédságában lévő tujáról. A tűzoltók szerint a méhek azért mehettek oda, mert valahol máshol megszűnt az élőhelyük.

Szerencse a szerencsétlenségben: a szúnyogok szezonja még nem érkezett el. Az idén elmaradt a tavaszi áradás, és amíg a peték tenyésző helyei, a pocsolyák szárazak, addig nem kell tartani a szúnyogtól. És az is előfordulhat, hogy most nyáron nem lesz akkora invázió, mint tavaly. Mert az bizony nagyon durva volt.