Altatják a nőt, akit a villámcsapás ért hétfőn

2011.06.07. 15:52
Stabil az állapota annak a 30 év körüli nőnek, akit hétfőn, séta közben megcsapott a villám a Margit-szigeten, tudtuk meg Dr. Nagy Lászlótól, az Állami Egészségügyi Központ orvos ezredesétől, központi intenzív osztályvezető főorvostól.

Nagy László hozzátette, hogy a beteget altatásban tartják. Jelenleg is vizsgálják, egyelőre még nem tudták megállapítani, hogy történt-e agyi károsodás a néhány perces keringési leállás alatt. A főorvos elmondta, hogy a sérült nyakánál találták meg a belépési pontot, azaz a nyakán hatolt be a villám és a talpánál távozott.

A másik hétfői villámcsapott sérültet, egy pilisszentkereszti férfit már hazaengedték a kórházból. Ő könnyebb sérüléseket szenvedett. Azt pontosan még nem tudni, mi a különbség a két villámcsapás között, valószínűleg a férfi távolabb állhatott a villámtól, vagy jobban szigetelő cipő lehetett rajta, hogy kevésbé sérült meg.

Két és fél héttel ezelőtt  egy 63 éves székesfehérvári asszonyt ért halálos villámcsapás a Velencei-tónál, Gárdonyban. Az asszony a férjével üldögélt a tóparti Horog utcában, amikor a térség felett átvonuló heves zivatart kísérő villám belecsapott. A mentők sikertelenül próbálták meg újraéleszteni.

A tapasztalatok szerint közvetlenül a villámcsapás előtt sercegést vagy recsegést lehet hallani, és bőrünkön felállhat a szőr vagy bizsergést érzünk rajta. Sokan erős ózonszagot éreznek a villámcsapás közelében ugyanis nagy mennyiségben keletkezik a koronakisülés hatására.

Zivatar idején lehetőség szerint kerüljük a kiemelkedő tárgyak (oszlop, torony, fák, elektromos távvezeték), barlangbejáratok, nyitott térségek, illetve vízfelületek közelségét (Wikipédia). Magashegyi túránál keressünk törmelékes kőzettel borított helyet magunknak, üljünk le, zárjuk össze lábainkat és tegyük a fülünkre a kezünket (ezzel csökkentjük a halláskárosodás veszélyét).

A legnevezetesebb villámcsapások:

1769: Brescia városának egyhatoda elpusztult és 3000 ember halt meg, mikor a villám belecsapott a St. Nazaire templomba, amelynek közelében a hadsereg 100 tonna lőport tárolt, és az felrobbant.
1902: Villámcsapás következtében megsérült az Eiffel-torony felsőrésze, amit emiatt újjá kellett építeni.
1963: A Pan Am légitársaság egyik gépébe villám csapott, ennek következtében lezuhant, 81 ember halálát okozva.
1971: A LANSA Lockheed L-188A Electra gépébe Peru felett villám csapott, 91-en meghaltak.
1994: Az egyiptomi Dronkánál egy olajtárolóba csapott villám, a katasztrófának 469 áldozata volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport