Öt évre ítélték a hajléktalant verő férfit

2011.06.07. 13:21

Az elsőfokú ítéletet helybenhagyva jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság kedden azt a férfit, aki két társával együtt az utcán bántalmazott, majd kirabolt egy hajléktalant Nyíregyházán.

A 19 éves Ádám Attilát csoportosan elkövetett rablás és testi sértés bűntettében találta bűnösnek.

2010. július 5-én a férfi két másik, fiatalkorú és gyermekkorú társával a Szegfű utcában észrevett egy hajléktalant, majd elhatározták, hogy elveszik a pénzét. Mindhárman odamentek hozzá, egyikük pénzt követelt a hajléktalantól, aki nem adott, és a konfliktus elkerülése érdekében átment a hipermarket melletti buszmegállóhoz. A vádlottak a sértett után mentek, bántalmazták, majd elvették tőle a nála lévő száz forintot. A megvert férfi nyolc napon túli sérüléseket szenvedett, bal lába eltört.
Ádám Attila a bírósági eljárásban tagadta bűnösségét. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi az ítélet kihirdetése előtt az utolsó szó jogán azt mondta: elege van a börtönből, már megjavult, s szeretne dolgozni. Védője elsősorban felmentésre, másodsorban enyhítésre irányuló fellebbezést terjesztett elő.

A szabolcsi bíróság azonban megalapozottnak ítélte az elsőfokú ítéletet, megállapítása szerint a lefolytatott eljárás törvényesen zajlott le, a bizonyítás során pedig fontos bizonyítékot beszereztek.

A fiatalkorú D. Ferenc vádlott esetében jogerőre emelkedett az elsőfokú ítélet; őt csoportosan elkövetett rablás és súlyos testi sértés bűntettében mint bűnsegédet mondta ki a bíróság bűnösnek, és két évre elrendelte javítóintézeti nevelését. A harmadik elkövető, a gyermekkorú M. Csaba az életkora miatt nem büntethető.