Elájult a bíróságon a majmaiért hacoló autista

2011.06.08. 09:10 Módosítva: 2011.06.08. 09:27
Koldus vagy autista? Ez a kulcskérdés a New Orleans-i majomperben.

Mentővel kellett fél óra után elszállítani a bíróságról Joan Newbergert, miután a bíró közölte, hogy négy hónap után még mindig nem kaphatja vissza a majmait. A főemlőskedvelő texasi asszonyt egy rosszindulatú helybéli jelentette föl a Karnevál idején, azzal, hogy a főutcán koldul. A minden lében kanál szerint Newberger pénzért engedte, hogy a járókelők megsimogassák vagy a kezükbe vegyék a kismajmokat.

Beteg vagy nyerészkedő?

A nő ezt tagadja. Azt állítja, hogy az állatok a hivatalos, igazolvánnyal rendelkező segítői és kvázi betegápolóként voltak jelen a Bourbon Streeten. Newberger  ugyanis azt mondja, hogy az autizmus egy olyan ritka fajtájától szenved, hogy magába süppedés helyett képes beszélni, kommunikálni, sőt néha dührohamai is vannak, a majmok pedig az ilyen helyzetekben segítik. "Ha nélkülük megyek el vásárolni és rohamot kapok, leverhetem a polcról az árut, ehhez kellenek a majmok" - nyilatkozta. A majmok mindenestre kölykmacska méretűek és letartóztatásukkor a Bourbon Streeten kalózjelmezt viseltek.

A kis Sorsot már senki sem adja vissza neki

Az állatvédelmi hatóság emberei a majmocskákat elvitték a monroe-i állatkertbe. Richard Tonry, a nő ügyvédje azzal vádolja az erőszakszervezeteket, hogy nem cseréltek pelenkát, miközben a lefoglalt főemlősöket hat órán át szállították Monroe-ba, az állatok ezért pelenkakiütést kaptak. Nem lennénk a hatóságok helyében, mert a  Destiny (Sors) nevű majom el is pusztult az állatkertben, Newberger szerint azért, mert "megszakadt a szíve". A boncolási jegyzőkönyv viszont természetes okokat emleget.

A szövetségi törvények és Louisiana jogszabályai szerint március óta betegsegítő állat csak kiképzett kutya lehet. Akinek ez előtt került a birtokába más faj, például majom, az is csak úgy léphet be vele az állam területére, hogy ahhoz külön engedélyt kér. És mutogatni ennek birtokában sem szabad a főemlősöket.