Újabb uzsorásokat fogtak el Borsodban

2011.06.09. 21:46
Az ózdi rendőrök néhány hónapon belül 25 uzsorást fogtak el. A most Putnokon letartóztatott gyanúsítottak pár ezer forintot adtak kölcsön, de gyakran több mint egymilliót követeltek vissza.

Újabb uzsorásokat leplezett le az ózdi rendőrkapitányság, a Putnokon elfogott gyanúsítottakat - két férfit és két nőt - csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte egy hónapra a Miskolci Városi Bíróság.

Az ózdi rendőrkapitányság néhány hónap leforgása alatt hét akcióban már huszonöt olyan embert leplezett le és fogott el, akik haszonszerzés céljából többek rászorult helyzetét kihasználva a sértetteket és családjaikat súlyos nélkülözésnek tették ki.

A most elfogott négy uzsorással szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység, uzsora-bűncselekmény és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ózdi kapitányság. A gyanúsítottak egyik férfi tagja eddig tíz, míg társa két alkalommal volt büntetve, a két nő büntetlen előéletű.

Az eljárás eddigi adatai szerint a putnoki uzsorások 2009-től több sértettnek adtak kölcsön pénzt, az adósoknak az összeg többszörösét kellett visszafizetniük: egy 10 ezer forintos kölcsön néhány hónap alatt egymillió forintos követeléssé duzzadt.

Azokat a sértetteket, akik nem tudtak törleszteni, az uzsorások megfenyegették. Az is előfordult, hogy az egyik gyanúsított légfegyverrel lábon lőtte egyik adósát. Más esetben pedig a családi pótlék teljes összegét elvették áldozatuktól.

A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során többi között füzeteket, illetve feljegyzéseket foglaltak le, amelyekben a "kamatos pénzekhez" tartozó nevek, illetve a hozzájuk rendelt összegek szerepeltek.