Kiszabadítottak egy magyar túszt Thaiföldön

2011.06.15. 16:28

Sikeres túszmentő akcióról számolt be szerda délután a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Egy Thaiföldön tanuló magyar diákot szabadítottak ki emberrablók fogságából, véráldozat és váltságdíj nélkül. A kulcs a "bravúros tárgyalástechnika" volt, mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója.

A magyar fiatalembert május 31-én rabolták el, és szüleitől százezer euró váltságdíjat követeltek. A családot azzal fenyegették, hogy megcsonkítják a fiatalembert, ha rendőrséghez fordulnak, vagy nem fizetnek.

A szülők viszont azonnal a rendőrség segítségét kérték. Az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette.

A TEK több specialistája, így túsztárgyalója, műveleti irányítója és pszichológusa is Thaiföldre utazott, ahol nagy nyomás alá helyezték az emberrablókat. Mivel jórészt magyarul beszéltek az emberrablók, ezért a rendőrség azt feltételezi, hogy az elkövetőknek "van magyar kapcsolata".

Az is kiderült, hogy az elrabolt fiú több, Magyarországon körözött személlyel is kapcsolatban volt.

Hajdu János a fiatalember fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszélt, csak annyit árult el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül "otthagyták", elengedték. Mint fogalmazott, a tárgyalásokkor olyan nyomás alá helyezték az emberrablókat, hogy nem volt más választásuk, mint elengedni a túszt.