Tömeges kagylópusztulás Nagykanizsán

2011.06.15. 12:02 Módosítva: 2011.06.15. 12:03
A hét vége óta tömegesen pusztulnak a kagylók a nagykanizsai Csónakázó-tóban, valószínűleg az iszapban lerakódott nagy mennyiségű ammónia miatt.

Gombos Imre a Zrínyi Miklós Horgászegyesület elnöke  elmondta: a múlt héten észlelte a halőr először, hogy néhány kagyló elpusztult, de a hét vége óta már nagy mennyiségben úszik a víz felszínén oszlóban lévő kagylótetem. Halbiológussal és állatorvosokkal is beszéltek, akik azt valószínűsítik, hogy a tó iszapjában felgyülemlett ammónia túllépte azt a határértéket, ami már veszélyes a kagylókra nézve.

A puhatestűek a legérzékenyebb vízi élőlények közé tartoznak, elsőként reagálnak a vízminőség változására. A víz PH-értéke és egyéb összetevői azonban megfelelőek - tett hozzá az horgászegyesületi vezető.

Egyelőre nem tudják az ammónia túltengés okát, de azt feltételezik, hogy a tavat tápláló Bakónaki-patak moshatta be évek során a felgyülemlett káros anyagot. A vízgyűjtőjén mezőgazdasági területek vannak, de itt halad át például az M7-es autópálya, s az onnan lefolyó csapadékvíz is egyből a patakba kerül.

Gombos Imre azt mondta: a horgászatot egyelőre nem befolyásolja a pusztulás, a vízi növényzet növekedésére pedig inkább serkentőleg hat a felgyülemlett ammónia. Megítélése szerint egy kiadós eső sokat javítana a helyzeten, amire azért is szükség lenne, mert péntektől nagyszámú résztvevővel rendezik meg a tavon a sárkányhajó bajnokságot.