Vaterás fantomeladót köröz a rendőrség

2011.06.16. 11:10

Fantomkép közreadásával keresi a Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya az egyik leghírhedtebb vaterás csalót. A 30 év körüli, 180 centiméter magas, kimondottan sovány testalkatú, fehér bőrű férfi direktelektrik felhasználói néven nagy mennyiségű műszaki cikket kínált fel eladásra a Vatera és a Tesz-vesz hazai aukciós oldalakon.

Direktelektrik 2010. december 3. és 2010. december 7. között száznyolc elektronikai terméket adott el az árverési oldalakon. Zömmel mobiltelefonokat, fényképezőgépeket, pendriveokat, memóriakártyákat, GPS-eszközöket, LCD-tévéket, házimozi rendszereket kínált eladásra, változatos árakon, ezer-kétezertől kezdve, több tízezer forintig bezárólag. Egyik legdrágább terméke a Nikon D300-as digitális tükörreflexes fényképezőgép volt, amit a magyar boltok árainak harmadáért, negyedéért, 82 390 forintért kínált - sokan éltek is volna a remek vételi lehetőséggel. Az aukciók nagy többségében a vevők azonban nem kaptak semmit az átutalt pénzükért.

A csaló létrehozott egy saját weboldalt is – www.premiumelektronika.com – amelyen a fenti aukciós oldalakra feltöltött termékajánlatokat listázta. A licitáló vásárlók számára olyan tájékoztatást nyújtott, hogy a termékeket Nagy-Britanniából szerzi be és azokat az FSR Courier Ltd. megnevezésű futárszolgálat szállítja házhoz. A futárcég elérhetőségeként megadott egy angol nyelvű weboldalt, az www.fsrcourier.com -ot. Jelenleg egyik weboldal sem üzemel.

Direktelektrik fantomképe
Direktelektrik fantomképe

A fenti fantomképen látható direktelektrik 30 év körüli, 180 centiméter magas, kimondottan sovány testalkatú, fehér bőrű férfi a rendőrség tudomása szerint. Haja és szeme barna színű, vékony keretes szemüveget viselt, különös ismertetőjele nem volt. Feltehetően a bűncselekmény elkövetésekor Miskolcon, illetve Ózdon tartózkodott.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya kéri, hogy aki a grafikán szereplő személyt felismeri, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06-1-428-9283 telefonszámot, illetve - akár névtelenségének megőrzése mellett - tegyen bejelentést a Telefontanú ingyenesen hívható zöld számán (06-80-555-111), vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.