Elkezdődött a gumibotozással vádolt tamási rendőrök pere

2011.06.17. 14:27

Megkezdődött a jogellenes fogva tartással vádolt tamási rendőrök pere pénteken a Tolna Megyei Bíróságon. Az ügyészség szerint a két körzeti megbízott egyike megbilincselés után bántalmazott egy pincehelyi férfit, akit jogtalanul állítottak elő. A két rendőr tagadta, hogy bűnösek lennének.

A vádirat szerint 2010. október 23-án éjjel Meggyespusztánál közúti ellenőrzésen állították meg a pincehelyi férfi autóját, amelyben rajta kívül élettársa és három kiskorú gyereke utazott. Az egyik rendőr közölte vele, hogy feljelentést tesznek ellene, mert csak egy gyerek ült biztonsági gyermekülésben. A rendőrök felnyittatták a gépkocsi csomagtartóját is, de az - az ügyészség szerint - műszaki hiba miatt lecsapódott. Az egyik rendőr azonban azt gondolta, hogy a férfi szándékosan csapta le a csomagfedelet. Ezután földre fektették, megbilincselték, az elsőrendű vádlott gázsprével az arcába fújt, a másodrendű vádlott pedig legalább tizenhat, közepes erejű ütést mért rá gumibottal, áll a vádiratban.

A rendőrök a tamási kapitányságra állították elő a férfit, aki ott rosszul lett, szabadon bocsátása után pedig mentővel vitték a dombóvári kórházba. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, az ütlegelés miatt combján, karján, hátán keletkeztek vérbeszűrődések. Az ügyészség jogellenes fogva tartás, könnyű testi sértés, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás mellett közokirat-hamisítással is vádolja a rendőröket, mert jelentésükben utólag törvényes színben próbálták feltüntetni az intézkedést.

A bíróság előtt a rendőrök egybehangzóan azt mondták, a férfi ingerülten viselkedett, trágár kifejezéseket használt, és nem tett eleget a felszólításoknak. Ugyancsak egyezően állították, hogy a törzsőrmester még megbilincselése előtt, álló helyzetben mért rá gumibotütéseket. A sértett mindezeket tagadta, mondván, hogy eleget tett a rendőri felszólításoknak, és szinte szó nélkül állta az ütéseket.

Bírói kérdésre az elsőrendű vádlott arányosnak nevezte a rendőri fellépést, társa pedig az ügyész kérdésére úgy nyilatkozott: részükre felróható "szakmai hiba", hogy végül nem vizsgálták meg a csomagtartót, amelyről azt gyanították, hogy lopott tárgyakat rejt. A Nagykónyiban szolgáló körzeti megbízottak mellett a tamási rendőrkapitányság idei évértékelő értekezletén a kistérség több polgármestere is kiállt; Nagykónyiban, Értényben és Koppányszántón több mint négyszázan aláírásukkal biztosították támogatásukról a két rendőrt. Soczó László Tolna megyei rendőrfőkapitány az eset után néhány nappal a Tolnai Népújságnak úgy nyilatkozott: a rendőrök jogszerűen használtak gumibotot, és ilyen határozott fellépést vár el tőlük "a bűnözőkkel szemben".