Hazahozták a Thaiföldön elrabolt magyart

2011.06.17. 20:19

Hazaérkezett pénteken az a fiatalember, akit Thaiföldön raboltak el májusban, és a Terrorelhárítási Központ (TEK), valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai szabadítottak ki. A fiatalember épségben, egészségesen érkezett meg a délutáni órákban Budapestre, Hajdu János, a TEK főigazgatója a központ laktanyájában fogadta a családot, közölte Tafferner Éva, a TEK szóvivője.

A sikeres szabadító akcióról a TEK és az NNI vezetője sajtótájékoztatón számolt be szerdán a Belügyminisztériumban. A fiatalembert egy hét alatt, véráldozat és pénzfizetés nélkül sikerült kiszabadítani, Hajdu szerint "bravúros tárgyalástechnikának" köszönhetően. Az akcióban a TEK több specialistája, túsztárgyalója, műveleti irányítója és pszichológusa vett részt Thaiföldön.

Csizner Zoltán ezredes, az NNI igazgatója elmondta, hogy a thaiföldi emberrablás május 31-én történt, és a bűnözők még aznap jelentkeztek a Budapesten tartózkodó szülőknél. Az ismeretlenek százezer euró váltságdíjat követeltek, a családot azzal fenyegették, hogy bántalmazzák, megcsonkítják a fiatalembert, ha rendőrséghez fordulnak vagy nem fizetnek. A szülők - akiknek kiutazásához az emberrablók ragaszkodtak - azonnal a rendőrség segítségét kérték. Az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette.

Hajdu János a fiatalember fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszélt, csak annyit árult el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül "otthagyták", elengedték. Úgy fogalmazott: a tárgyalások során olyan nyomás alá helyezték az emberrablókat, hogy nem volt más választásuk, mint elengedni a túszt.

Csizner Zoltán újságírói kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a telefonos tárgyalások, a "kommunikáció" túlnyomórészt magyarul zajlott, ezért azt feltételezik, hogy az elkövetőknek van magyar kapcsolata. Utalt arra is, hogy Thaiföld a "sajátos jogi környezet miatt" a magyar bűnelkövetők, különösen a körözés alatt álló bűnözők kedvenc területe. Elmondta: sikerült felderíteniük azt is, hogy a sértett "életterében, kapcsolati rendszerében" nagyon sok olyan személy van, akit Magyarországon bűncselekmények miatt köröznek. A fiatalemberről és a családjáról - védelmük érdekében - semmilyen információt nem adnak ki.