EHEC-baktériumot találtak Frankfurt mellett

2011.06.18. 21:37
A Németországban több hete súlyos hasmenésjárványt okozó, különlegesen agresszív kólibaktériumra bukkantak a hatóságok egy Frankfurt melletti patakban.

Szombaton jelentették be hivatalosan, hogy különlegesen agresszív kólibaktériumra bukkantak a hatóságok egy Frankfurt melletti patakban. A helyi lakosságot nyugalomra szólították fel. A patak nem áll semmilyen összeköttetésben a környék ivóvíz-ellátásával, és az elmúlt napokban a térségben új megbetegedések nem történtek.

Az egészségügyi hatóságok vizsgálatot  kezdtek, és azt igyekeznek kideríteni, hogy a kórokozó O104-es baktérium miként juthatott a patak vízébe. A környező házak, illetve kertek tulajdonosait arra szólították fel, hogy az onnan származó vizet egyelőre semmiképp ne használják öntözésre, továbbá a már öntözött zöldséget és gyümölcsöt ne fogyasszák.

A járvány terjedésével kapcsolatban egy további ismerettel is gazdagabbak lettek. Kimutatták, hogy Hessen tartományban a baktérium egy megfertőzött személytől terjedt át élelmiszerekre, és azok fogyasztása után többen megbetegedtek. A fertőzés egy catering szolgálattal foglalkozó cég alkalmazottjától indult ki, és a kiszállított élelmiszerek fogyasztását követően legkevesebb 20 ember kapta meg a veszélyes hasmenést.

A legfrissebb adatok szerint az új megbetegedések tovább csökkentek, ezzel szemben 39-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma. Aggodalomra ad okot, hogy változatlanul több mint 700-an vannak életveszélyben. Esetükben olyan betegekről van szó, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzdenek.