Buszbaleset az M70-esen: hat halott

2011.06.21. 06:32 Módosítva: 2011.06.21. 12:27

A kórházban meghalt az M70-es autóúton történt kedd hajnali buszbaleset egyik sérültje. Tiborcz János, Zala megyei rendőr-főkapitány közölte: a baleset idején a buszon ülő utas délelőtt belehalt sérüléseibe. A tömegszerencsétlenség halálos áldozatainak száma ezzel hatra emelkedett.

Újabb súlyos buszbaleset

Öt ember a helyszínen életét vesztette és sokan megsérültek, amikor egy román autóbusz és egy szlovén kamion ütközött kedden hajnalban az M70-es autóutón Csörnyeföld közelében.

Az MTI tudósítója a helyszínen egy utastól úgy értesült, hogy a két jármű frontálisan ütközött.

A Romániából Spanyolországba tartó autóbuszon 4-5 gyermek is ült, de az utasok többségével együtt aludtak, amikor a tragédia történt.

A buszon a három váltósofőrrel együtt negyvenen utaztak. A szlovén kamionos, továbbá a busz két sofőrje és két utasa halt meg a helyszínen.

Nagy valószínűséggel áttért az autóbusz a szembejövő kamion sávjába, így történt a halálos tragédiát okozó ütközés az M70-es autóúton kedden kora reggel - közölte Zala megye rendőrfőkapitánya a tragédia helyszínén. Tiborcz János azt mondta: a tahográfok tanúsága szerint a baleset hajnali fél öt körül történhetett. A nyomok alapján valószínűsíthető, hogy az autóbusz áttért a szembejövő kamion sávjába, és akkor történt az ütközés.

Elaludhatott a söfőr

Az utasok elmondása szerint valószínűleg elaludt az autóbusz vezetője, akit pihenés nélkül fordítottak vissza Romániából Spanyolországba, közölte a balesetet szenvedett román jármű egyetlen magyarul beszélő utasa a helyszínen az MTI-vel. Ioan Tent azt mondta, hogy Aradon szállt fel a spanyolországi Valenciába tartó járműre, amelyet három sofőr váltva vezetett. Ő maga is aludt, amikor a szlovén határtól mindössze öt kilométerre bekövetkezett a baleset, később segített a tolmácsolásban, így társaitól tudta meg a részleteket.

A sofőr állítólag már idegesen és fáradtan ült fel a buszra, mert előző nap érkezett vissza Spanyolországból és pihenés nélkül vissza is fordították a főnökei. A buszvezető nagy valószínűséggel elaludt a volánnál, ezért tért át a szembejövők sávjába, ahol a Szlovénia felől érkező kamionos többször is rájuk villogott, de már elkerülhetetlen volt az ütközés.

Összesen huszonhárman sérültek meg, egy ember életveszélyesen, hárman súlyosan, tizenkilencen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek, mindannyiukat a nagykanizsai kórházba vitték.

Bátorfi József, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója közölte: az egyik sérült súlyos, életveszélyes állapotban, agyzúzódással érkezett a kórházba, ami miatt koponyaműtétet végeztek rajta. A busz utasa azonban olyan súlyos koponyaűri sérüléseket, arccsonttörést és bevérzéseket szenvedett, hogy az azonnali koponyaműtéttel sem tudták már megmenteni az életét. Egy másik súlyos sérült már túl van az életveszélyen, neki el kellett távolítani a leszakadt lépét.

További két súlyos sérült fekszik a nagykanizsai intézményben, tompa hasi és mellkasi sérülésekkel, őket még megfigyelik, de valószínűleg az esetükben nem lesz szükség műtétre.

Akik kisebb karcolásokkal vagy sebesülés nélkül élték túl a balesetet, azokat busszal a csörnyeföldei faluházba szállították. Ott a polgármesteri hivatal segítségével gondoskodnak az ellátásukról, és a román nagykövetséggel is felvették már a kapcsolatot.


View Larger Map

A román autóbusz és szlovén kamion ütközése az M70-es autóút 15-ös és 16-os kilométerszelvénye között olyan szakaszon történt, ahol kétszer egy sávosra szűkül az útpálya. A helyszínt a kamionból kiborult rakomány miatt fehér por borítja, a járművek közelében pedig szétszóródott csomagok, ruhadarabok és véres kendők hevernek.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a szlovén kamion őrölt mészport szállított, ami nem számít veszélyes anyagnak.

Tiborcz János, Zala megyei rendőr-főkapitány azt mondta, szinte biztos, hogy a baleset helyszínén a teljes útlezárás kora estig eltart. Az M70-es autópálya 15-ös és 16-os kilométere között történt hajnali baleset során szétszóródott csomagokat veszik számba, a sérült járműveket mindaddig nem mozdítják el a helyükről. A út szélén, a korlátnak sodródva megálló szlovén kamion utasfülkéje szinte teljesen szétroncsolódott és megsérült a jármű tartálya is. A szétszóródott mészpor a közelben mindent elborított, a járműveket, a csomagokat és az áldozatokat, sérülteket is.

A román autóbusz az ütközés után keresztbe fordult az úton, vezetőfülkéje összeroncsolódott. Az utasok több oldalablakot kitörve és az ajtókat felfeszítve tudták elhagyni a járművet. Egy angolul beszélő fiatal nő azt mondta: arra ébredt fel, hogy óriási csattanás történt, az utasok pedig sikoltoznak. Hihetetlen szerencsének tartja, hogy ő maga alig néhány karcolással megúszta az ütközést, pedig az előtte és mögötte lévő ülésekben is meghalt két utastársa, egy nő és egy férfi.

Hétfőn is történt külföldieket érintő halálos buszbaleset Magyarország területén. Hegyeshalom közelében egy szlovák kamion frontálisan összeütközött egy cseh busszal. Abban a balesetben ketten haltak meg.

A román attasé felkereste a sérülteket

Felkereste a kedd hajnali autóbusz-baleset helyszínét és a nagykanizsai kórházban fekvő sérülteket a budapesti román nagykövetség belügyi attaséja. Ion Bencze elmondta, hogy beszélt az őket ellátó orvosokkal is. A sérültek egyike sikeres műtéten esett át.

Arra a kérdésre, hogy felvetődött-e a sérültek átszállítása valamelyik romániai kórházba, az attasé elmondta, hogy egy nőt személyautóval visz majd Romániába a buszjáratot üzemeltető Atlassib társaság. A cég mentesítő járatot indított azért a 11 utasért, akik nem sérültek meg és továbbutazhatnak.

Az attasé arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy a busz utasai Románia mely településein laknak. Ion Bencze hangsúlyozta, hogy köszönetet mond a magyar hatóságoknak a mentésért és a sérültek ellátásáért.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója azt mondta: beszámolt a sérültek állapotáról a nagykövetség munkatársának. Az attasé akkor azt közölte, hogy elkezdték szervezni a könnyebb sérültek hazaszállítását, most folyik annak a felmérése, hogy ki tart igényt erre.

A román diplomata arra kérte a nagykanizsai egészségügyi intézmény vezetőjét, hogy biztosítsanak a hozzátartozóknak egy olyan telefonszámot, amelyen közvetlenül érdeklődhetnek a kórházban fekvő sérültek állapotáról A gazdasági igazgató gondoskodik arról, hogy rendelkezésre álljon a telefon, így hamarosan érdeklődhetnek az otthoni családtagok - tette hozzá a főigazgató.