Sztojkát megint ki kellett vinni a tárgyalásról

2011.06.22. 17:27 Módosítva: 2011.06.22. 17:34
Raffael Sándort, a Cozma-ügy elsőrendű vádlottját a védője szerint nem ölési szándék vezette, csak halált okozó testi sértést valósított meg, ennek megállapítását kérte a Veszprém megyei bíróság büntetőtanácsától az ügy szerdai tárgyalásán. A bíróság csütörtökön hirdet ítéletet.

Kolorédi Adrienn ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy Raffael Sándornak egyáltalán nem volt "ölési szándéka", sőt ő kényszerült védekezésre több támadóval szemben.

Mint mondta: a védence el akarta kerülni a konfliktust a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban, és amikor kilépett a bárból az utcára, nem is Marian Cozma kézilabdázó irányába indult el, ám a sportoló rátámadt, mutogatva a szája szélét. Az ügyvéd emlékeztetett azokra a tanúvallomásokra, amelyek szerint a feldühödött Marian Cozmát két sportolótársa – Zsarko Sesum és Uros Vilovszki – sem tudta visszatartani, noha próbálták elhúzni, ellökdösni a helyszínről.

Hibáztatható-e Raffael?

Az ügyvéd álláspontja szerint az utcán nem a vádlottak voltak támadó pozícióban, ugyanis Raffael Sándorral szemben nyolc-tíz férfi állt, míg Németh Győző másodrendű vádlott két emberrel küzdött. A védő azt kérdezte: hibáztatható-e Raffael Sándor, hogy a késért nyúlt, miután egy sörösüveggel szétvágták a fejét a diszkóban, az utcán pedig nyolc-tíz ember támadta? Egy időre elment a látása, hallása és halálfélelme volt – mondta az ügyvéd.

Úgy fogalmazott, hogy védence pánikba esett és jogos védelmi helyzetben cselekedett. Utalt arra, hogy a törvény szerint ez akkor is megállapítható, ha valaki a támadás elhárításának mértékét túllépi, amennyiben azt ijedtségből vagy menthető felindulásból teszi. Az ügyvéd hivatkozott arra is, hogy Raffael Sándor a barátját, Németh Győzőt igyekezett védeni egy támadástól, amikor egy elé berobbanó alakot lábon akart szúrni. Az ügyvéd úgy fogalmazott: Raffael Sándor szinte sokkot kapott, amikor azt látta, hogy a keze Marian Cozma hasánál van, és ekkor a kést el is dobta.

Egymástól elkülönölve

Az ügyvéd hangsúlyozta: Raffael Sándor a szúrást egyedül, vádlott-társai tudtán kívül követte el. A védő vitatta a vád álláspontját az emberölés társtettesi elkövetését illetően, ugyanis szerinte a vádlottak nem szándékegységben cselekedtek. Mint mondta: Raffael és Németh egymástól teljesen elkülönülve helyezkedett el és védekezett a támadókkal szemben.

Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván
Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván

Sárosi Dóra ügyész a válaszában visszautasította az egyes védőbeszédekben az ügyészséget durván bíráló kijelentéseket, így például azt, hogy kreált, iratellenes és tisztességtelenül összeollózott bizonyítékokat tartalmaz a vádirat. Szerinte ezek a védői kijelentések túlmentek a szakmai etika határain. Az ügyész hangsúlyozta: a vádlottak pontosan tudták, hogy mit tesznek, szándékuk emberi élet kioltására irányult. Sőt, a földön már mozdulatlanul fekvő Marian Cozma fejébe még többször bele is rúgtak – tette hozzá.

Sztojka Iván harmadrendű vádlott ekkor kezdett el kiabálni, obszcén szavakkal illette az ügyésznőt; a vádlottat a bíró azonnal kivezettette. Sztojka viselkedése miatt legutóbb május 27-én kiüríttették a termet, akkor a hozzátartozói is hangoskodtak.

Raffael Sándor az utolsó szó jogán azt mondta: a legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy ember elveszi egy másik életét. Neki azonban halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart – hangsúlyozta, majd bocsánatot kért a Cozma-családtól. Kijelentette: Marian Cozma leszúrásáért egyedül ő a bűnös, viszont semmiképpen sem lehet bűnrészes a Zsarko Sesumnak és Ivan Pesicsnek okozott sérülésekért.

Németh Győző felajánlotta az egyik veséjét

Németh Győző az utolsó szó jogán egy harminckét oldalas iratot olvasott fel, végül ő is bocsánatot kért a Cozma-családtól, Ivan Pesicsnek pedig – akit ő szúrt vesén – felajánlotta az egyik veséjét. Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlott szintén a Cozma-család bocsánatát kérte, míg Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott nem élt az utolsó szó jogával.

A bíróság csütörtökön hirdet ítéletet a Cozma-ügyben.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicset életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.