Papírforma-ítélet a Cozma-gyilkosság tárgyalásán

2011.06.23. 11:09 Módosítva: 2011.06.23. 13:17
Életfogytiglani börtönre ítélték a Cozma-gyilkosság két fő vádlottját, Raffael Sándor és Németh Győző leghamarabb 30 év múlva szabadulhatnak. Sztojka Iván 20 évet kapott. A válogatott román kézilabdás halálát okozó diszkógyilkosság indítéka a mai napig tisztázatlan, az ítélet nem jogerős.

Országos felháborodás tört ki, amikor 2009 február 8-ára viradóra a veszprémi Patrióta lokál előtt szíven szúrták Marian Cozmát, a helyi csapat román vendégjátékosát. Védelmére igyekvő társai közül a horvát kapust, Ivan Pesicset vesén szúrták, a szerb származású Zsarko Sesum súlyos fejsérülést szenvedett.

Az emberölés miatt most elítélt három férfi közül kettőt már másnap elfogtak Ausztriában, pár nappal később Sztojka Iván is rendőrkézre került. Kiderült, hogy az enyingi gyanúsítottak a környék ismert nehézfiúi, erőszakos bűncselekmények miatt már többször álltak bíróság előtt.

Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván vádlottak hallgatják az ítélethirdetést a Veszprém Megyei Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Nagy Lajos)
Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván vádlottak hallgatják az ítélethirdetést a Veszprém Megyei Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Nagy Lajos)

Tarolt az ügyészség

A gyilkoság utáni hetekben, majd a Veszprém Megyei Bíróságon zajló per során a februári hajnal szinte összes eseményét sikerült alaposan felgöngyölíteni. Bár a rengeteg tanúvallomás olykor szélsőséges ellentmondásai alkalmasak lehettek volna a vád szétzilálására, az ügyészségnek – elsősorban a vádlottak még a nyomozati szakban egymásra tett terhelő vallomásai alapján – bőven elegendő bizonyíték állt a rendelkezésére, hogy az elkövetők személyének megállapításán túl a bár pincéjében és bejárata előtt történteket is kielégítően feltárja.

Marian Cozmát Raffael Sándor késelte halálra a bár előtt, miután a pincében kitört verekedés közben egyszer már vesén szúrta. A végzetes szúráskor a másik két fő vádlott is Cozma mellett állt, akadályozva a védekezését. Ivan Pesicset Németh szúrta vesén, miként ő rúgta fejbe Zsarko Sesumot is, amikor az a földön fekvő Cozma fölé hajolt.

Hiába állította a védelem, hogy a vádlottak csak a pincében kitört verekedésben vettek részt. Egyrészt külön-külön maguk is többször elismerték a késelést, de a Patrióta bár ipari kameráinak felvételen is jól látható, ahogy közvetlenül a menekülő, vérző fejű Cozma után távoznak a lépcsőn felfelé.

Megtörtek a vádlottak

Megdőlt az első- és a másodrendű vádlott védekezése is. Miután mindvégig következetesen tagadta, hogy köze lenne a késeléshez, előbb a szakértők mondták ki, hogy a Raffael pólóján talált, Marian Cozmától származó vérnyomok a késeléskor fröccsentek rá, majd ő maga is beismerő vallomást tett. Hasonlóképp Németh Győző is elismerte, hogy megszúrt valakit.

Raffael Sándor elsőrendű vádlott
Raffael Sándor elsőrendű vádlott

Sztojka Iván még azt is tagadta, hogy jelen volt Cozma meggyilkolásánál, de több szemtanú is felismerte. A perbeszédek alatt a teljesen kikészült harmadrendű vádlott kétszer is elvesztette az önuralmát, és ki kellett küldeni.

Ügyészségi taktika

Az ügyészség az utolsó pillanatban módosította a fő vádpontot: miután másfél évig társtettesként elkövetett emberöléssel és életveszélyt okozó testi sértéssel vádolták Raffaeléket, nem sokkal a tárgyalássorozat vége előtt társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérletére változtatták a vádat a két fő vádlott tekintetében.

A vád módosítása azon a szakértői véleményen alapult, hogy orvosi segítség nélkül Pesics is meghalt volna. A tárgyalásról szóló csütörtöki cikkében a Népszabadság szerzője feltételezi, hogy mivel a Pesics sérüléséről szóló szakértői vélemény már a vádemeléskor kész volt, az ügyészség taktkai okokból halogatta a vádirat módosítását, hogy nehezítse a védelem dolgát.

Mi volt az indíték?

Az ügyet tárgyaló bírói tanács az ítéletből kiolvashatóan elfogadta, hogy Raffaelék tettestársként akár Pesics megölésével is számoltak: a vádlottakra a halmazat miatt róttak ki az eredetileg kinéző határozott idejű szabadságvesztés helyett életfogytiglani börtönt. A védelmi pénz hamar elvetett indítéka után az értesülések valamiféle személyes – korábbi verekedés majd nőügy miatti – bosszúmotívumról szóltak.

A tárgyaláson azonban nemhogy az indítékra, még arra sem sikerült fényt deríteni, hogy Raffaelék valójában kit és miért akartak megtámadni, illetve egyáltalán mit kerestek Veszprémben. Így aztán az is lehetséges, hogy Marian Cozma egy brutálisan elfajuló szórakozóhelyi összetűzés áldozata lett.