Tizennégy évet kapott a fajtalankodó apa

2011.06.23. 10:41

Jogerősen tizennégy év fegyházra ítélte csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a jánoshalmai férfit, aki öt gyermekét hosszú időn keresztül embertelen körülmények között tartotta, s rendszeresen fajtalankodott két fiával és egy lányával.

A korábban már többször büntetett, 34 éves vádlott élettársával és gyermekeivel 2006 végétől élt egy Jánoshalma melletti tanyán. A házat és környékét teljesen elhanyagolták, az ingatlan körül évek óta halmozódott a szemét és az ürülék. Gyakran előfordult, hogy a gyerekek fekhelyei körül rágcsálók és háziállatok futkostak, az udvaron terjengett a bűz, a kicsik ruhája elhanyagolt, koszos volt, s a gyerekek nagy hidegben is mezítláb járkáltak az udvaron.

A vádlottak folyamatosan ittak, szinte minden este lerészegedtek, a ritkán vállalt alkalmi munkákból származó jövedelmük nagy részét is italra költötték. A férfi részegen a gyerekek előtt bántalmazta élettárását. A gyerekek nem jutottak orvosi ellátáshoz, a betegségeket általában lábon hordták ki, ápolatlanok, tetvesek és alultápláltak voltak.

Az éhezés és a katasztrofális higiéniai körülmények miatt a legkisebb, hét hónapos gyermek 2009 márciusában szalmonella- és rotavírus-fertőzést kapott, de csak napokkal a tünetek jelentkezése után vitték orvoshoz, aki a rendkívül súlyos állapotban lévő kicsit azonnal kórházba utalta. A csecsemő közvetlen életveszélyben volt, ami a vádlottak közömbös, elhanyagoló magatartása miatt alakult ki, ezért a gyerek kórházból nevelőszülőkhöz került.

Emellett a vádlott két kiskorú fiával és egy kiskorú lányával heti rendszerességgel fajtalankodott. Az egyik kisfiú ez ellen többször tiltakozott, ezért a vádlott veréssel fenyegetve kényszerítette őt fajtalankodásra.

Az ügyben - lakossági bejelentés alapján - 2009. május 21-én a jánoshalmi gyámhivatal tett feljelentést. A vádlott a szemérem elleni erőszak vádját az eljárás során mindvégig tagadta. A táblabíróság szemérem elleni, folytatólagosan elkövetett erőszak, kiskorú veszélyeztetése bűntette és gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta a férfit. Élettársa - az esetében jogerőre emelkedett elsőfokú ítéletben - két év, végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett börtönt kapott.