Előzetesbe került a szedresi gyermekotthon két lakója

2011.06.24. 16:15 Módosítva: 2011.06.24. 16:16
A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a szedresi gyermekotthon két gondozottját, akiket szemérem elleni erőszakkal gyanúsítanak, közölte a rendőrség.

A szekszárdi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint két 17 éves fiatal egy fiú társukat rendszeresen bántalmazta, megalázta, fenyegette és fajtalankodásra kényszerítette. A két gyanúsítottat összehangolt akció keretében szerdán vették őrizetbe.

Sándor Zoltán, a Szedresi Speciális Gyermekotthont működtető Bezerédj Kastélyterápia Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a rendőrség azután vette őrizetbe a két fiatalt, hogy a sértett pszichiáterének elmondta, hogy szexuálisan zaklatták. A pszichiáter jelzésére az intézmény vezetője tett feljelentést.

A 2005 óta működő speciális gyermekotthonban tizenhat drogfüggő, magatartászavaros fiatalkorú él. Az alapítvány Tolna, Baranya, Somogy, Veszprém, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyéből, illetve Fótról fogad állami gondozott fiatalokat.

2008-ban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum egy tanulmánya nyomán vizsgálatot indított a szedresi otthonban; az ombudsman jelentésében többek között aggályosnak tartotta, hogy a gyermekotthonban a gyerekek bekerülését három hónapos izoláció követi, valamint hogy visszatérésük után megmotozzák őket.

Sándor Zoltán a jelentés kapcsán közölte: az addigi gyakorlatot az országgyűlési biztos kérésének megfelelően módosították.