Ma elévülhet a Farkas-Helga ügy

2011.06.27. 07:31 Módosítva: 2011.06.27. 08:31

Pontosan húsz éve rabolták el Farkas Helgát Orosházán. A tizenhét éves lány holtteste soha nem került elő, személyi szabadság megsértéséért is csak az egyik ismerősét, Cs. Józsefet ítélték el, az emberölést nem tudták rábizonyítani. Az akkori törvények szerint a gyilkosság ma elévült, írja a Blikk.

Ezt az időt még az tolhatja ki, ha közben történt valamilyen eljárási cselekmény az ügyben – mondta a lapnak Fridman Róbert ügyvéd. De nemcsak ez hosszabbítja meg az elévülést: például ha nem emberölés, hanem más bűncselekmény történt.

Palatinusz Gábor nyugállományú rendőr, aki a Farkas Helga-ügyben sokáig nyomozott és a balástyai rémként elhíresült sorozatgyilkost is elfogta, úgy véli: nemzetközi szervezett bűnözés által elkövetett, bűnügyi alapú terrorcselekmény történt.

Úgy véli, Cs. József és az azóta meggyilkolt J. Benedek nem volt ártatlan a Farkas Helga-ügyben, ám meggyőződése, hogy a tettesek többen voltak, és erre bizonyítékok is vannak.

A lány szabadon bocsátásáért félmillió márkát követeltek. Az emberrablók tizennégyszer hívták a családot suttogó hangon 1991. június 27. és 30. között. Később Cs. József hangját vélték felismerni a rögzített felvételeken.