Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Meggyilkolt gyerek mobilját hallgatta le egy brit lap

2011.07.05. 12:05

A brit News of the World, Rupert Murdoch médiamágnás sajtóbirodalmának vezető konzervatív vasárnapi bulvárlapja feltörte és folyamatosan lehallgatta a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miután a kislány 2002 márciusában, az iskolából hazafelé tartva nyomtalanul eltűnt, derült ki a Guardian című baloldali lap feltáró riportjából.

Az üzenetrögzítő egy idő után - az aggódó szülők és barátok hívásai miatt - betelt, és nem fogadott több üzenetet. A News of the World sztorira vadászó újságírói ezért elkezdték törölni az üzeneteket az akkor már halott gyermek mobiljának rendszeréből, abban a reményben, hogy a beérkező újabb hívásokból valamilyen exkluzív értesüléshez jutnak. A szülők észrevették, hogy lányuk korábban betelt üzenetrögzítője ismét fogad üzeneteket, és elkezdtek reménykedni abban, hogy Milly még él, és ő törölte az üzeneteket. A törlés a rendőrségi vizsgálatot is megzavarta.

A kislány eltűnése után fél évvel találták meg a holttestét egy elhagyatott, erdős vidéken. Gyilkosát, egy éjszakai szórakozóhely volt kidobóemberét a múlt hónapban ítélték életfogytig tartó fegyházra.

A Guardian által feltárt lehallgatási ügyre kedden afganisztáni sajtóértekezletén külön kitért David Cameron brit miniszterelnök is. Cameron "sokkolónak" nevezte, hogy valaki ilyesmire képes egy eltűnt gyermek esetében, tudván, hogy a kislányt a rendőrség nagy erőkkel keresi. A brit kormányfő "elborzasztó" cselekedetnek minősítette történteket, a Scotland Yard illetékesei pedig közölték: "beszélni" kívánnak az ügyben a News of the World vezetésével.

A 165 éve megjelenő News of the World átlagosan 11 millió olvasóhoz jut el. A lap mobiltelefon-lehallgatási ügyei az elmúlt években többször is komoly belpolitikai botrányt kavartak, miután rendre kiderült, hogy az újság munkatársai sztorikra vadászva közéleti személyiségek - színészek, tévésztárok, vezető politikusok, sőt a királyi család - telefonjait hallgatták le. Négy éve a News of the World udvari tudósítóját, Clive Goodmant és az általa felbérelt magándetektívet, Glenn Mulcaire-t több havi börtönre ítélték a királyi család mobiltelefonjainak feltöréséért és lehallgatásáért. Nemrégiben a lap további három munkatársát is őrizetbe vették hasonló esetek miatt. A News of the World volt főszerkesztője, Andy Coulson - aki az első ilyen botrány után lemondott - később David Cameron miniszterelnök kommunikációs igazgatója lett, ám az újabb lehallgatási esetek feltárása nyomán, idén januárban e tisztségéből is távoznia kellett.