Vizsgálják, voltak-e segítői a két öngyilkos lánynak

2011.07.05. 13:44

Öngyilkosságban közreműködés bűntette miatt folytat eljárást a rendőrség annak a két lánynak az ügyében, akiket vasárnap találtak holtan egy autóban Budaörsön, közölte kedden a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A 19 éves eleki és a 21 éves budaörsi lány együtt követett el öngyilkosságot, halálukat fulladás okozta. A rendőrség az idegenkezűséget kizárta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lányoknak ne lehettek volna segítői. A rendőrök szakértőket rendeltek ki, tanúkat hallgatnak ki, és feltérképezik az elhunytak kapcsolatrendszerét.

„Aki mást öngyilkosságra rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt, ha az öngyilkosságot megkísérlik vagy elkövetik, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – mondja ki a büntető törvénykönyv.

A keddi rendőrségi közlemény úgy fogalmaz: "az eljárás eddigi adatai alapján megállapítást nyert, hogy az egyik hölgy korábban hasonló jellegű büntetőeljárásban már érintett volt". Kérdésünkre Beluzsárné Belicza Andrea szóvivő megerősítette, hogy a hasonló jellegű büntetőeljárás alatt öngyilkosságban közreműködés ügyében folytatott eljárást kell érteni. Részleteket azonban adatvédelmi és kegyeleti okokból nem közölt erről a korábbi esetről a rendőrség, a szóvivő azt sem árulta el, a két lány közül melyikről van szó.

Alig vannak ilyen - öngyilkosságban közreműködés miatt indult - ügyei a rendőrségnek. A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány által szervezett öngyilkosság-megelőzési konferencián tavaly decemberben Monostoriné Vass Ildikó, az ORFK kiemelt főnyomozója ismertette a rendőrségi statisztikákat: 2005-ben kettő, 2007-ben három, 2008-ban négy, 2009-ben három ilyen eset volt, 2006-ban és 2010-ben a konferenciáig még nem volt egy sem.

A sajtóban egy ilyen ügy vált igazán ismertté. Bár a rendőrség ezt nem erősítette meg, több egybeesés alapján valószínűsíthető, hogy éppen ez volt az, amelyben a most meghalt lányok egyike érintett volt. Az elhíresült eset 2008 őszén történt Budaörsön, a Kőhegyi Kápolna melletti sziklás területen. Egy budaörsi lány az interneten talált segítőket tervezett öngyilkosságához. A lányt egyikük elkísérte a helyszínre, nézte, amint gyógyszereket vesz be, de időközben megijedt, magára hagyta a lányt, akit egy arra járó időben észrevett, így meg tudták menteni az életét. A bulvársajtó akkor megírta a lány keresztnevét és életkorát. Az a keresztnév egyezik a vasárnap holtan talált budaörsi lányéval, és a 2008-as hírekben szereplő lány 18 éves volt, a most holtan talált lány pedig 21.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport