Vándorsólymok miatt késik az új kilátó átadása Badacsonyban

2011.07.06. 12:05
A vándorsólymok költési ideje miatt késik az új kilátó átadása Badacsonyban, de várhatóan júliusban elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, és szeptemberben biztosan elkészül a 18 méter magas kilátó a hegyen.

Az önkormányzat 83 millió forintot nyert uniós pályázaton, a beruházás összköltsége közel százmillió forint. A Badacsony-hegyen lévő Kisfaludy-kilátó felújításának előkészítése több mint három éve kezdődött, egyeztetni kellett a terület tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel, az erdő kezelőjével, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is. Most a vándorsólymok költési ideje miatt nem kezdődhetett el a kivitelezés, de ennek lezárulásával a nemzeti park hozzájárult a helikopteres munka elkezdéséhez.

A régi, hatvanas években épült, leromlott állapotban lévő kilátót már elbontották, az alapozás után helikopterrel szállítják a 437 méter magas hegytetőre az új kilátó darabjait, amiket ott helyben szerelnek majd össze. A hat emelet magas, fenyő- és acélszerkezetű torony minden szintjén pihenőt alakítanak ki, a forgástestformájú építmény tetején a Balatontól a Tanúhegyekig terjedő páratlan körpanoráma tárul majd a látogató elé.

A kilátóhoz vezető három turistaútvonalat is felújítják, megújulnak a tűzrakóhelyek, asztalok, padok, és a látnivalók megjelölésével információs táblákkal tájékoztatják a túrázókat az ország egyik legszebb tájának jellegzetes látnivalóiról.