Felmentették az önvédelemből gyilkoló anyát

2011.07.08. 10:23 Módosítva: 2011.07.08. 11:24
A Bács-Kiskun megyei bíróság felmentette az emberölés vádja alól azt a nőt, aki tavaly májusban egy késsel halálosan megsebesítette ittas férjét. Az ítélet jogerős, mert az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.

Surányiné Pólik Edina tanácsvezető bíró indoklása szerint a vádlott jogos védelmi helyzetben szúrta meg a hétéves kislányára és rá támadó sértettet.

Az ítélet indoklása szerint a vádlott védekezése nem volt arányos a támadással, mert a sértett csak a vádlott testi épségét veszélyeztette, ennek ellenére a nő büntethetősége kizárt, mert menthető felindulása – a gyermekük ellen is támadást intézett a sértett –, illetve az ijedtség miatt lépte túl a támadás elhárításához szükséges mértéket.

A tanácsvezető bíró szerint a vádlott az emberölés bűntettét megvalósította, mert fel kellett fognia, hogy a sértett halála bekövetkezhet, de férje magatartása miatt elhárító, védekező tevékenységet joggal fejthetett ki.

Az ügyész is felmentést kért

Surányiné Pólik Edina kiemelte: az új büntető törvénykönyv nem ír elő kitérési kötelezettséget a támadás elől.

A vádlott a bizonyítási eljárásban feltáró vallomást tett, elismerte a bűncselekmény elkövetését, de hangsúlyozta, hogy kislánya védelmében szúrta meg férjét.

Az ügyész csütörtökön elmondott perbeszédében azt indítványozta, hogy a vádlottat a bíróság az ellene emelt vád alól mentse fel.

A vádlott 2001-ben kötött házasságot a jóval fiatalabb férfival. A vádirat szerint kapcsolatuk a bűncselekmény elkövetése előtt két évvel megromlott. A férfinak nem volt állandó munkahelye, jövedelmük nagy részét italra és játékgépre költötte. Ittasan többször is bántalmazta a vádlottat, a nő 2010 januárjában keresetet nyújtott be a bíróságon a házasságuk felbontása iránt.

A gyereket inzultálta

2010. május 29-én az otthonukban bort ittak, ettől a vádlott közepes, a sértett pedig súlyos alkoholos befolyásoltság állapotába került. Délután a férfi kötekedni kezdett, majd a hétéves örökbe fogadott gyermeküket kezdte szidalmazni és ráncigálni. A vádlott egy 12 centiméter pengehosszúságú késsel a sértett felé indult, hogy távol tartsa a gyermektől. Miután az folytatta a támadást, a vádlott a felsőtestén megszúrta. A szúrás következtében mellűri vérzés alakult ki, és a férfi rövid időn belül meghalt.

A csütörtökön meghallgatott szakértő véleménye szerint a szúrás a bal oldali kulcscsont mellett érte a sértettet, átvágott egy verőeret, emiatt a férfi elvérzett. A szakértő szerint a szúrás lehetett egy irányítatlan kaszáló mozdulat következménye is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport