Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem találják a káptalanfüredi kórokozót

2011.07.09. 13:42 Módosítva: 2011-07-09 13:48:32
A 48 órás laboratóriumi tesztek alapján sem sikerült azonosítani a káptalanfüredi tömeges megbetegedések kórokozóját. A kórházaktól kapott információ szerint már egyetlen táborozót sem ápolnak az egészségügyi intézményekben.

Bujdosó László főorvos, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese csütörtökön még azt valószínűsítette, hogy szombatra lesz vizsgálati eredmény.

Elmondta: a laboratóriumi gyorstesztek negatív eredményt mutattak a calici vírus fertőzésre. Ezt azonban kevés, mindössze négy minta alapján produkálta a teszt, ezért nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy nem calici vírus okozta a megbetegedéseket.

A tábor nincs bezárva, változatlanul nyaralnak ott gyerekek, sőt olyan is volt, aki a kórházból oda tért vissza. A két tábor közös konyháját viszont szerdán bezárták, mindenütt fertőtlenítettek, a még ott lévő gyerekek hideg élelmet kapnak. Az állat-egészségügyi szolgálat több hiányosságot – higiénés és tárolási szabálytalanságot – tapasztalt a konyhánál, és amíg a feltételeket nem teljesítik, a felfüggesztés marad.

Varga Erika, Veszprém megye megbízott tiszti főorvosa elmondta, hogy a bakterológiai vizsgálatok eredményei járványosan terjedő kórokozót eddig nem mutattak ki.

Szerdán és csütörtökön hasmenéssel, hányással, lázzal és esetenként ájulással járó tünetekkel összesen negyvennégy gyermeket és fiatal felnőttet szállítottak az ajkai, tapolcai, veszprémi és székesfehérvári kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából.

Pénteken már csak az ajkai és a tapolcai kórházban ápoltak egy-egy, a veszprémiben pedig három beteget. A kórházaktól kapott információ szerint szombaton ők is hazamehettek, tehát nincs már kórházban egyetlen káptalanfüredi táborozó sem.