Kajakozó házaspárt öltek a perui indiánok

2011.07.10. 12:25 Módosítva: 2011.07.10. 22:54

Perui indián bennszülöttek gyilkoltak meg egy nyugdíjas lengyel házaspárt, akik kajaktúrát tettek az Amazonas egyik mellékfolyóján, az Ucayalin, közölte a lengyel külügyminisztérium. A párnak június 20-án kellett volna visszaérkeznie Lengyelországba, de a túráról május 26-án írták az utolsó blogbejegyzést. Az asszony fivére június 21-én tett bejelentést a házaspár eltűnéséről.

A perui rendőrség szerint Atalaya tartomány egyik indián településén az egyik ittas bennszülött falubeli lőtte le és rabolta ki a házaspárt, a tetemüket pedig a társai segítségével dobta a folyóba. Előzőleg a pár a folyóparton sátrat vert, az indián férfi pedig el akarta őket zavarni. A táborozó nyugdíjasok nem távoztak, az indián ezért puskával a kezében tért vissza, és figyelmeztetés nélkül lelőtte őket. A házaspár tetemét eddig nem találták meg, de személyes holmijaik előkerültek. A rendőrség három gyanúsítottat vett őrizetbe.

Jaroslaw Frackiewicz nyugdíjas filozófiaprofesszor és felesége, Celina Mróz nyugdíjas vízépítő mérnök tapasztalt túrázónak számítottak, 20 éve kajakoztak a világ minden részén, többek között Kanadában, Spanyolországban, Indiában, Portugáliában és Törökországban. A szakértők szerint viszont Peruban több hibát is elkövetettek: meg kellett volna tanulniuk pár alapmondatot spanyolul, a dzsungelben pedig mindenképpen helyi vezetőt kellett volna felfogadniuk. Az indiántörzs vezetői bocsánatot kértek a meggyilkolt házaspár rokonaitól és Lengyelországtól.