A biztonsági őr megölésével akartak pénzt szerezni

2011.07.11. 12:46

Emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt indult büntetőper két férfi ellen hétfőn a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség szerint a vádlottak a biztonsági őr megölése árán is pénzt akartak szerezni a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) budapesti irodaházából 2009 júliusában.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint Ny. József elsőrendű és V. József Tamás másodrendű vádlott egy III. kerületi munkásszállón ismerkedett meg. 2009 júliusában az elsőrendű vádlott megjelent a Mazsök V. kerületi irodaházánál és az épület portásfülkéjéből a biztonsági őr figyelmetlenségét kihasználva ellopta annak táskáját az abban lévő személyi iratokkal, egy Police feliratú irattartó tokkal és egy bankkártyával együtt. A lopott bankkártyával több alkalommal próbált sikertelenül pénzt felvenni.

Misi Mária ügyész közlése szerint a vádlottak ezután elhatározták: a Police feliratú tokot felhasználva, magukat rendőrnek kiadva visszamennek az irodaházhoz, hogy a biztonsági őr megölése árán is megszerezzék az ott tárolt pénzt. Ny. József egy kést, míg V. József egy drótkötelet vitt magával, hogy a portást megöljék.

A vádiratban az áll: a két férfi 2009. július 12-én megjelent az irodaháznál, majd magukat rendőrnek kiadva, bementek. A vádlottak közölték a biztonsági őrrel, hogy a két nappal korábban elkövetett bűncselekmény miatt jöttek és szét fognak nézni az épületben.

Az ügyész szerint két óra múlva az elsőrendű vádlott távozást színlelve az épület bejáratánál nyakon szúrta az őrt, aki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Ezután Ny. József feltörte az emeleti irodákat és onnan egy 50 eurót tartalmazó pénzkazettát és két mobiltelefont vitt el. Távozáskor a sértett táskájából kivettek háromezer forintot.

Az ügyészség a vádlottakat előre kitervelten és nyereségvágyból – társtettesként – elkövetett emberölés kísérletével, valamint az elsőrendű vádlottat okirattal való visszaéléssel és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaéléssel is vádolja.

Ny. József a tárgyaláson elismerte bűnösségét. Vallomást nem akart tenni, ezért Kalina József bíró a férfinak a nyomozók előtt tett vallomásait ismertette. V. József szintén elismerte a bűnösségét, azt azonban tagadta, hogy az őr megölésére készült volna. Mint mondta, az volt a célja, hogy a sértett elájuljon. Az elsőrendű vádlott szerint ez hazugság, a társa ismerte a körülményeket, Varga "ugyanúgy benne volt a buliban".

A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik.