A szabályos ebtartáshoz kötnék a segélyt Bogyiszlón

2011.07.13. 12:50

Egy készülő önkormányzati rendelet szerint az ebtartás szabályainak a betartásához kötnék a szociális segélyeket a Tolna megyei Bogyiszlón.

Tóth István (Fidesz-KDNP), a község polgármestere szerdán az MTI-nek elmondta: a helyi képviselő-testület várhatóan júliusi ülésén módosítja a helyi szociális rendeletet. "Más településekhez hasonlóan Bogyiszlón is megvonható a szociális segély azoktól, akik nem tartják rendben a portájukat, szerintünk ettől csak hajszálnyira van, ha az ebtartással kapcsolatban is megtehetjük ezt" - tette hozzá.

A 2310 lakosú község polgármestere utalt arra, hogy ez év elején a település Küzdelem utcájában súlyosan megsérült egy munkába induló asszony, akit kóbor kutyák támadtak meg. Mint mondta, a helyi szociális rendeletet azért akarják módosítani, mert a tapasztalatok szerint a kutyatartás szabályait a szociálisan hátrányos helyzetű emberek körében sértik meg a leginkább. "Azt szeretnénk, hogy abban a körzetben tegyünk rendet, ahol a problémát okozzák, és ne a közösség adóforintjait fordítsuk a megoldásra" - közölte.

Tóth István megjegyezte: a kormányhivatal már jelezte, hogy egy ilyen tartalmú rendelet nem lesz törvényes, így azt meg fogják semmisíteni, de legalább felhívják a minisztériumok, a döntéshozók figyelmét a problémára.

Bogyiszlón eddig több mint száz ebet vettek fényképes nyilvántartásba, amelyben a fotók a kutyát és a tulajdonost együtt ábrázolják. A polgármester szerint azonban ez sem jelent megoldást, mivel több tulajdonos ennek ellenére letagadja, hogy ő az állat gazdája. Mint mondta, a kóbor ebek törvény szerinti befogása, tartása évi két-három millió forintjába kerülne egy kistelepülésnek, amit nem tudnak vállalni.