Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Egy ritka calicivírus fertőzött Káptalanfüreden

2011.07.13. 11:26 Módosítva: 2011-07-13 11:39:21

Calicivírus-fertőzés okozta a múlt heti megbetegedéseket két káptalanfüredi táborban, közölte Bujdosó László, a balatonfüredi kistérségi megbízott tiszti főorvos.

A calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban. Ez a ritka vírusfaj nem is szerepelt az alkalmazott tesztekben.

Mostanáig azt sem lehetett tudni, hogy vírus vagy baktérium okozta a rosszulléteket, az elvégzett tesztek, köztük a calicivírusra elvégzett gyorstesztek is negatívak lettek. Utóbbiak azonban kevés – mindössze négy – minta alapján hozták ezt az eredményt, ezért azok alapján nem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy nem calicivírus okozta a megbetegedéseket.

A múlt héten szerdán és csütörtökön összesen negyvennégy gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba. Szombaton már valamennyiüket hazaengedték.

A tábor nincs ugyan bezárva, de hétfőn már nem tartózkodott ott egy gyermek sem, és új csoport érkezése sem várható. A tábor konyhájának a működését viszont az állategészségügyi szolgálat felfüggesztette, mert ott több hiányosságot – higiénés és tárolási szabálytalanságot – tapasztaltak, és szigorú fertőtlenítést, takarítást rendeltek el.

Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője a napokban azt közölte, hogy a tábornak nem volt meg a megnyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek működésének.