A Dunántúlra már megérkezett a hidegfront

2011.07.14. 09:42

A Nyugat-Dunántúlraviharos széllel és jégesővel hidegfront érkezett csütörtök délután, a területre a heves zivatarok miatt másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Darányi Mariann, az OMSZ veszélyjelző munkatársa elmondta: a Nyugat-Dunántúlon már voltak, és a következő órákban is lesznek olyan heves zivatarok, amelyeket akár 120 kilométer/órás erősségű szél és három centiméter körüli jég is kísérhet. A délutáni, esti órákban a Dunántúl többi részén is lehet számítani intenzívebb zivatarokra.

Lehűl a levegő

A zivatarok helyszínein a hőmérséklet jelentősen visszaeshet, Szentgotthárdon például a kora délutáni órákban már csak 21 fokot mértek.

A hidegfront pénteken is főként a Dunántúlon mérsékli majd a hőmérsékletet, az alföldi régióban viszont továbbra is 27 fok felett lehet a napi középhőmérséklet. A csütörtökön a dunántúli területeket érintő zivatarok pénteken már keletre tolódnak.

Bár pénteken felhősebb lesz az idő, napos időszakokra mindenhol lehet számítani. Az UV-B sugárzás átlaga pénteken is meghaladja az extrém szintet. Közép-Magyarországra, a Dél Dunántúlra, valamint Észak- és Dél-Alföldre adott ki másodfokú figyelmeztető előrejelzést a meteorológiai szolgálat péntekre.

Az érkező hidegfront a hétvégére is enyhülést hozhat. Pénteken a csúcsérték az Időkép előrejelzése szerint 32, szombaton 27, vasárnap 30 fok lehet. Pénteken a frontátvonulás záporokat, zivatarokat okozhat és erős lesz a szél is. Szombaton még várhatók elszortan zivatarok, vasárnap azonban már tiszta lesz az ég. Hétfőtőn újra kánikula várható, de kedden és szerdán enyhül a hőség.